Aktuálně: 4 353 inzerátů189 047 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Rybák malý

Sternula albifrons

Rybák malý

Sternula albifrons

Rybák malý

  • Výskyt: Celý svět
  • Velikost: 24 cm
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 20-22 dnů
Rybák malý
Kam se řadí?

Rybák malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Sterninae - rybáci
  • Rod: Sternula - rybák
Rybák malý
Kde žije?

Rybák malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 26.04.2014, 13:00
2 590 2 minuty čtení

Znaky

Nejmenší z rybáků, velký asi jako skřivan, dlouhý 24 cm a o rozpětí pod 50 cm. Rybák malý má žlutý zobák i nohy, čelo je bílé. V zimním šatu se podobá rybákovi obecnému, je ale podstatně menší.

Prostředí

Vyskytuje se ve všech světadílech v mírném a tropickém pásmu, žije však roztroušeně a ostrůvkovitě a nikde není hojný. Rybák malý hnízdí na písečných a štěrkových lavicích, často i v jamkách na skalnatých březích, na březích velkých řek vždy v nezarostlých místech, v říčních ústích, na mořském pobřeží a v krajích s množstvím lagun. Zůstává na svém hnízdišti jen od poloviny května do začátku srpna a zimu přečkává na písčitých pobřežích v tropech.

Rozmnožování

Hnízdo je většinou na suchém písku, často v sousedství jiných ptáků téhož druhu, jiných druhů rybáků nebo kulíků mořských či písečných. Hlavním obdobím hnízdění je červen, dodatečné snůšky bývají i v červenci, od prvního vejce sedí oba rodiče 20 až 22 dnů.

Jsou-li v blízkosti mláďata kulíků, může dojít k záměnám, při nichž brání kulík mláďata rybáků proti jejich rodičům, přinášejícím potravu.

Potrava

Rybáci malí se často třepetají dlouho ve výšce 5 až 6 metrů, pak se vrhají kolmo do vody a často se úplně potopí. Zřídkakdy minou cíl. Když vyletí z vody, polykají kořist ve vzduchu.

Názvy ve světě

Rybák malý

Anglicky: Little Tern, Finsky: Pikkutiira, Francouzsky: Sterne naine, Holandsky: Dwergstern, Chorvatsky: Mala čigra, Islandsky: Dvergþerna, Italsky: Fraticello, Maďarsky: Kis csér, Německy: Zwergseeschwalbe

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.duadepaton.com

Podělte se s námi o názor na tento text →