Aktuálně: 4 336 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Papoušek zpěvavý

Psephotus heamatonotus

Papoušek zpěvavý

Psephotus heamatonotus

Papoušek zpěvavý

  • Výskyt: Vnitrozemí jihovýchodní Austrálie
  • Velikost: 27 cm (včetně ocasu)
  • Hmotnost: 65 g
  • Kroužek: 4,0-4,5 mm
  • Počet vajec: 3-6
  • Inkubační doba: 19 dní, mláďata vylétají po 30 dnech
  • Potrava: zrniny, ovoce, zelenina
  • Cena: 200 Kč přírodní, 300 Kč lutino, skořice 250 Kč
Papoušek zpěvavý
Kam se řadí?

Papoušek zpěvavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psephotus - papoušek
Papoušek zpěvavý
Kde žije?

Papoušek zpěvavý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Vojtěch Jelínek 02.10.2023, 14:50
113 148 2 minuty čtení

Popis

Papoušek zpěvavý patří k nejčastěji chovaným druhům u českých, ale i zahraničních chovatelů. Rozlišení pohlaví není složité. Samec je pestře zbarven, hlavu má modrozelenou, zobák černý, břicho žluté. Dále se samec pozná podle znaku, že má červený kostřec. Samice je méně pestrá, spíše šedivě zelená a nemá červený kostřec.

Život v přírodě

Papoušci zpěvavý v přírodě tvoří v některých oblastech velká hejna, ale žijí také v párech, nebo v malých skupinkách. Žijí v nadmořských výškách do 1250m, také v travnatých oblastech, zemědělských polí, ale najdeme je taky v parcích a zahrádkách rodinných domků.

Potrava

Papoušky zpěvavé krmíme směsí pro malé až střední papoušky, ovocem, zeleninou, zelené krmivo. Také si velice rádi pochutnají na nezralých obilovinách a samozřejmostí jsou větvičky k okusu. Grit a sépiová kost pro lepší trávení jim jen prospěje.

Chov

Papoušek zpěvavý bude spokojen i s menší voliérou o rozměrech 200x100x200cm (délka, šířka, výška) Jelikož je to velice otužilý papoušek tak zimu přečká bez sebemenších problémů. Je dobré mu poskytnout větve k sezení, které není schopen obejmou nohou. Samozřejmostí je úkryt před deštěm a větrem. Je to papoušek vhodný pro začínající chovatele, ale i pro pokročilé.

Hnízdění

Páru poskytněte hnízdní budku s rozměry 25x25 cm (rozměry dna), a výška okolo 40 cm. Já používám budky kmenového typu o rozměrech: 30 cm v průměru a na výšku 60 cm. Z touto budkou jsem velice spokojen, protože v horkých, letních měsících se zde udržuje lépe vlhkost oproti prkenným budkám. Vletový otvor 7cm. Na dno budky dejte nejlépe bezprašné hobliny a ztrouchnivělé dřevo, které si samice sama naštípá na drobné částečky. Jakmile jsou mláďata samostatná odstraňte je ze společnosti rodičů, protože samec by je mohl napadat.

Názvy ve světě

Papoušek zpěvavý

Latinsky: Psephotus haematonotus, Anglicky: Red-rumped Parrot, Německy: Singsittich, Dánsky: Sangparakit, Španělsky: Perico Dorsirrojo, Finsky: savanniparatiisikaija, Francouzsky: Perruche à croupion rouge, Italsky: Parrocchetto groppone rosso, Japonsky: biseiinko, Japonsky 2: ビセイインコ, Holandsky: Roodrugparkiet, Norsky: Sangparakitt, Polsky: swiergotka seledynowa, Rusky: Певчий попугай, Slovensky: speváčik červenochrbtý, Švédsky: Sångparakit, Čínsky: 红腰鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →