Aktuálně: 4 386 inzerátů184 650 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Papoušek žlutouchý

Ognorhynchus icterotis

Papoušek žlutouchý

Ognorhynchus icterotis

Papoušek žlutouchý

  • Výskyt: Kolumbie, Ekvádor
  • Velikost: 42 cm
  • Hmotnost: 285 g
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Počet vajec: 4 ks
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Papoušek žlutouchý
Kam se řadí?

Papoušek žlutouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Ognorhynchus - papoušek
Papoušek žlutouchý
Kde žije?

Papoušek žlutouchý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 17:43
10 220 2 minuty čtení

Vzhled

V dospělosti měří papoušek žlutouchý na délku zhruba 42 cm a dosahuje hmotnosti až 285 g. Ve zbarvení tohoto velmi krásného papouška převládá zelená a žlutá barva. Hlava má zbarvení tmavě zelené se žlutým čelem a žlutým peřím kolem uší - odtud druhový název žlutouchý. Oči jsou oranžové, zobák černý. Prsa a břicho jsou světle zelené. Křídla má papoušek žlutouchý naopak tmavě zelená se světle žlutými rameny. Ocas je rovněž zelená a končetiny šedé. Zbarvení mladých ptáků je stejné jako u dospělých, jen s rozdílem, že mláďata mají kratší ocas a hnědé oči.

Život v přírodě

Ve volné přírodě se tento druh vyskytuje v Kolumbii a Ekvádoru. Žijí ve vlhkých horských lesích ve výšce 1800 - 3000 m.n.m. a pouze v malých skupinkách nebo v době hnízdění pouze po párech.

Chov

O chovu papouška žlutouchého se mnoho neví, protože se téměř nechová. Je to kriticky ohrožený druh, v roce 1999 bylo při sčítání nalezeno pouhých 81 jedinců. Na podporu tohoto druhu bylo vytvořeno několik záchranných programů v čele s Loro Park Fundacion. Jeho populace se v roce 2009 odhadovala už na 1000 jedinců. Přestože je to číslo velice nízké, tak má stoupající tendenci. Jejich zvukový projev je neobvyklý ale rozléhá se do velkých vzdáleností. O hnízdění také není příliš známo, ví se, že samice snáší většinou 4 vejce.

Názvy ve světě

Papoušek žlutouchý

Anglicky: Yellow-eared Parrot, Latinsky: Ognorhynchus icterotis, Německy: Gelbohrsittich, Dánsky: Guløret Parakit, Španělsky: Aratinga Orejigualda, Finsky: vahapalmuaratti, Francouzsky: Conure à joues d'or, Italsky: Conuro orecchiegialle, Japonsky: kimimiinko, Japonsky 2: キミミインコ, Holandsky: Geeloorparkiet, Norsky: Guløreparakitt, Polsky: konura zóltolica, Rusky: Желтоухий попугай, Slovensky: arara žltosluchá, Švédsky: Gulörad parakit, Čínsky: 黄耳鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →