Aktuálně: 4 383 inzerátů184 903 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Papoušek modrohřbetý

Forpus xanthopterygius

Papoušek modrohřbetý

Forpus xanthopterygius

Papoušek modrohřbetý

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 12 cm
  • Hmotnost: 28 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 21 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 600 Kč/pár
Papoušek modrohřbetý
Kam se řadí?

Papoušek modrohřbetý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Forpus - papoušíček
Papoušek modrohřbetý
Kde žije?

Papoušek modrohřbetý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 20:20
5 991 2 minuty čtení

Ve zbarvení papoušíčka modrohřbetého převládá zelená barva v různých odstínech (tmavší na vrchní části křídel). Samec má na letkách a na kostřeci kobaltově modré zbarvení. Samice modré znaky nemá a v dospělosti má čelo a líce zelenavě žluté. Mladí ptáci mají zbarvení podobné dospělým, ale bledší.

Papoušíček modrohřbetý je společně s papoučíškem vrabčím nejrozšířenějším druhem papoušíčků. Domovinou tohoto druhu je jižní Amerika na východ od And - střední a severovýchodní Peru, severozápadní Kolumbie, severní Brazílie, severovýchodní Argentina, Paraguay. Ve volné přírodě navštěvuje tento druh nížinné lesy, savany, pastviny, zahrady, zemědělské oblasti i okraje deštných pralesů.

Podnebí v oblasti výskytu papoušíčka modrohřbetého je subtropické nebo tropické s celoroční teplotou v rozmezí 20°C (15) až 30° s vysokou relativní vzdušnou vlhkostí 75% až 90% a s větším množstvím srážek po většinu roku.

Mimo dobu hnízdění žije papoušíček modrohřbetý v malých skupinkách. Živí se semeny různých druhů trav, ovocem a také pupeny stromů. V době hnízdění se oddělují jednotlivé páry. Do dutin stromů a různých štěrbin snáší samička 4-6 vajec, na kterých poté sedí sama dalších 21 dnů.

Názvy ve světě

Papoušek modrohřbetý

Latinsky: Forpus xanthopterygius, Anglicky: Blue-winged Parrotlet, Německy: Blauflügel-Sperlingspapagei, Dánsky: Blårygget Spurvepapegøje, Španělsky: Cotorrita Aliazul, Finsky: viheraranen, Francouzsky: Toui de Spix, Italsky: Pappagalletto aliblu, Japonsky: hashibutorurihainko, Japonsky 2: ハシブトルリハシインコ, Holandsky: Spix' Muspapegaai, Norsky: Grønnbrillet Spurvepapegøye, Polsky: wróbliczka niebieskoskrzydla, Portugalsky: Tuim, portugalštině brazilské: Tuim, Rusky: Синекрылый воробьиный попугайчик, Slovensky: papagájik modrokrídly, Švédsky: Violvingad sparvpapegoja, Čínsky: 蓝翅鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →