Aktuálně: 4 341 inzerátů190 377 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Slepec malý

Spalax leucodon

Slepec malý

Spalax leucodon

Slepec malý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 150-240 mm
  • Hmotnost: 140-220 g
  • Březost: 28 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Potrava: Hmyz
Slepec malý
Kam se řadí?

Slepec malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Spalacidae - slepcovití
  • Rod: Spalax - slepec
Slepec malý
Kde žije?

Slepec malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
4 590 2 minuty čtení

Identifikace

Slepec malý dorůstá délky těla 150-240 milimetrů, zadní tlapka bývá v rozmezí 19- 30 milimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá od 140 do 220 gramů. Jak již napovídá jeho druhový název, je slepý. Má válcovité tělo na krátkých nožkách s nezřetelným ocasem. Barva srsti je červeno či žlutohnědá, po stranách hlavy má dva bílé pruhy. Charakteristické jsou pro tento druh obnažené zuby.

Rozšíření

Slepci jsou rozšířeni od Maďarska a Rumunsku přes Ukrajinu až do Ruska a Kazachstánu, na jih pak přes Bulharsko, Srbsko, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii, Albánii, Řecko, Turecko, Sýrii, Irák, Jordánsko, Izrael, Egypt po Libyi.

Vyskytují se v různých oblastech (polopouště, stepi, louky, zemědělská půda) až do výšky 2300 m (na Balkánu) nebo 2600 m n. m. (v Turecku). Pro vytváření podzemních chodeb potřebuje slepec malý oblasti s ročními srážkami od 100 do 800 mm.

Způsob života

Po asi 4 týdnech březosti rodí obvykle 2 až 4 mláďata. Ta jsou holá a váží 6 až 10 g. Po dvou měsících jsou schopna opustit hnízdo. Slepci se oproti jiným hlodavcům dožívají výrazně vyššího věku. Potravu tvoří hlízy, kořínky, bulvy a další podzemní části rostlin. Někdy byli v noci pozorováni i nad zemí, jak konzumují trávu, semena a jiné nadzemní části rostlin. Není vyloučeno, že příležitostně požírají i hmyz.

Názvy ve světě

Slepec malý

Anglicky: Lesser Mole Rat, Chorvatsky: Sljepaš

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://euroconbio.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →