Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Plch velký

Glis glis

Plch velký

Glis glis

Plch velký

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 24-33 cm s ocasem
  • Hmotnost: 80-155 g
  • Březost: 30-32 dnů
  • Počet mláďat: 4-6 ks
  • Potrava: Listy, pupeny, kůra, žaludy
Plch velký
Kam se řadí?

Plch velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Myoxidae - plchovití
  • Podčeleď: Myoxinae - praví plši
  • Rod: Glis - plch
Plch velký
Kde žije?

Plch velký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 04.02.2014, 13:00
21 047 2 minuty čtení

Identifikace

Plch velký dorůstá délky těla 120-180 milimetrů, ocas se pohybuje od 120 do 150 milimetrů, zadní tlapka je 26 až 30 milimetrů, ucho je velké 17-19 milimetrů. Hmotnost se pohybuje od 80 do 155 gramů. Svým huňatým ocasem připomíná malou veverku, je však snadno rozeznatelný: srst má šedou až šedohnědou, na břiše bílou. Skvrna kolem oka je tmavá. V obou čelistech je po dvou třenových zubech (celkem má plch velký 20 zubů).

Rozšíření

Plch velký se ve střední Evropě nevyskytuje pouze v severozápadním Německu. Místy může být i hojnější. Je znám jeho výskyt i v petřínských sadech v Praze.

Způsob života

Plch velký je noční tvor šplhající v korunách stromů a keřů. Žije v rodinách, přes den spí v jejich hnízdě (to bývá v dutinách stromů, budkách či mezi balvany), kde též tráví zimní spánek. Žije nenápadně a skrytě, ozývá se charakteristickým vrčením. V oblibě má ovoce, semena, ořechy. K páření dochází u plchů velkých obvykle během léta. Samice každoročně absolvuje jeden porod. Páření ovšem předcházejí hlučné námluvy, při nichž samec honí samici a vydává přitom kvičivé a pištivé zvuky. V pozdním létě samice porodí čtyři až šest mláďat. Toto hnízdo nejčastěji umístí do dutiny stromu. Novorozeňata plchů velkých jsou holá, slepá a ve všem naprosto odkázána na mateřskou péči. Matka o ně nejspíše pečuje ještě mnoho týdnů. Když mláďata odrostou, usadí se asi kilometr daleko od rodného hnízda.

Názvy ve světě

Plch velký

Anglicky: Edible Dormouse, Holandsky: Zevenslaper, Chorvatsky: Veliki puh, Italsky: Ghiro, Maďarsky: Nagy pele, Německy: Siebenschläfer, Rumunsky: Pârşul mare, Rusky: Soňa-polčok, Slovensky: Plch obyčajný

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.champboyer.com

Podělte se s námi o názor na tento text →