Aktuálně: 4 326 inzerátů190 222 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Norek evropský

Mustela lutreola

Norek evropský

Mustela lutreola

Norek evropský

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 28,5-43 cm
  • Hmotnost: 0,5-1,5 kg
  • Březost: 35-45 dnů
  • Počet mláďat: 3-7 ks
  • Potrava: Drobní hlodavci, žáby, ryby, hmyz
Norek evropský
Kam se řadí?

Norek evropský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Mustela - lasice
Norek evropský
Kde žije?

Norek evropský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
9 001 2 minuty čtení

Identifikace

Norek evropský dosahuje délky těla 28,5-43 centimetrů, ocas má dlouhý 12,5-19 centimetrů, zadní tlapka je velká 5-6,5 centimetrů, ucho má norek velké 2-2,5 centimetrů. Hmotnost dospělého zvířete je od 0,5-1,5 kilogramu. Srst má tmavohnědou a na dolním i horním rtu má bílou skvrnu, která může být i na hrudi. Od norka amerického se též liší tvarem horní stoličky.

Rozšíření

V České republice byl norek evropský vyhuben již před řadou let. Poslední český norek byl uloven na Jindřichohradecku v roce 1896, z Moravy je nejistý údaj z roku 1898 (Hranice na Moravě). Na Slovensku není jeho výskyt jednoznačně prokázán a je proto většinou považován za vyhubeného.

Způsob života

Norek evropský je samotářsky a aktivní v noci. Drží se podél potoků, bystřin, malých řek a vodních nádrží, v bažinách i záplavových územích. Dobře plave i potápí. V jeho jídelníčku převažují drobní hlodavci (asi 29 procent), ptáci (4,5 procenta), žáby (18 procent), ryby (35 procent), hmyz (3,5 procenta) a raci (7 procent). Páření této šelmy z čeledi lasicovitých probíhá na přelomu zimy a jara (únor, březen), doba březosti je 35 až 45 dní (obvykle bez prodloužené březosti) a 4-5 (3-7) mláďat se rodí jednou ročně v dubnu až červnu.

Názvy ve světě

Norek evropský

Anglicky: European Mink, Německy: Europäischer Nerz, Rumunsky: Nurcă, Slovensky: Norok európsky

Mohlo by vás také zajímat

Zubr evropskýLos evropskýJelen evropský dříve lesníBobr evropskýDaněk evropskýNorek americkýGekon evropskýKroužkovec evropský

Foto: http://www.lavanguardia.com

Podělte se s námi o názor na tento text →