Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Lumík norský

Lemmus lemmus

Lumík norský

Lemmus lemmus

Lumík norský

  • Výskyt: Skandinávie, poloostrov Kola
  • Velikost: 8-15 cm
  • Březost: 13-21 dnů
  • Počet mláďat: 3-15
Lumík norský
Kam se řadí?

Lumík norský

Taxonomie

  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Lemmus - lumík
Lumík norský
Kde žije?

Lumík norský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 20.02.2014, 13:00
13 752 2 minuty čtení

Charakteristika

Hlava s tělem 8-15 cm, krátký ocas 1,5 až 2 cm, hmotnost 35 až přibližně 120 g. Vzhledem připomíná lumík norský hraboše, zbarvení je však pestré díky žlutohnědé a černě strakaté kresbě na srsti. Mláďata jsou světlejší než dospělá zvířata. Ozývá se pronikavým kvíkáním nebo kňučením.

Výskyt

Vysoké i nízké polohy v severní Skandinávii a na poloostrově Kola, většinou na močálovité a rašelinové půdě s nízkou travnatou vegetací. Počet zvířat se v létech s příznivými podmínkami výrazně zvyšuje a lumík norský se pak šíří i do jiných oblastí.

Způsob života

Aktivní ve dne i v noci. Lumíci budují pod mechem, kameny a v zimě také pod sněhem dlouhé a často široce rozvětvené systémy chodeb, které vedou k hnízdům postaveným z trávy a mechu. Zimní zásoby si lumík nevytváří. Každé 3-4 roky dochází za příznivých podmínek k takovému přemnožení lumíků, že některá zvířata zemřou hlady anebo musí migrovat do jiných oblastí. Při tomto putování lumíci často překonávají toky řek a mořské zátoky. Lumíci umějí dobře plavat a není pravda, že se dobrovolně topí v moři, jak se ještě donedávna tvrdilo. To samozřejmě nevylučuje, že se zvířata neutopí, když se dostanou na volné moře a voda je odplaví od břehu.

Potrava

Nadzemní i podzemní části rostlin. Množství a kvalita potravy má zřejmě důležitý vliv na přemnožení lumíka.

Rozmnožování

Lumíci se rozmnožují velice rychle během krátkého léta, které je typické pro jejich severskou vlast. Doba březosti trvá 13-21 dní a při jednom vrhu (je jich několik v roce) se narodí 3-15 mláďat. Počet narozených mláďat je však do značné míry ovlivněn celkovým počtem lumíků v dané oblasti. Při momentálně velké populační hustotě mnoha samičkám embrya odumírají.

Názvy ve světě

Lumík norský

Anglicky: Norway Lemming, Německy: Berglemming, Rumunsky: Lemingul mare

Mohlo by vás také zajímat

Norský losí pes černýNorský lundehundLumík velkýLumík lesní

Foto: http://bijibou.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →