Aktuálně: 4 388 inzerátů184 666 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Mrož lední

Odobenus rosmarus

Mrož lední

Odobenus rosmarus

Mrož lední

  • Výskyt: Pobřeží Severního ledového oceánu
  • Délka těla: 2,5-5 m
  • Hmotnost: 800-1500 kg
  • Březost: 12 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Měkkýši, ryby
Mrož lední
Kam se řadí?

Mrož lední

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Odobenidae - mrožovití
  • Rod: Odobenus - mrož
Mrož lední
Kde žije?

Mrož lední

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 08.01.2015, 20:00
20 781 3 minuty čtení

Na úvod je nutno poznamenat, že následující představitelé šelem jsou často vyčleňováni do samostatného řádu ploutvonožců (Pinnipedia), jejichž společným znakem je přeměna části končetiny v jakousi ploutev. Zástupce řádu (či podřádu) ploutvonožců dělíme do třech čeledí: mrožovití, tuleňovití a lachtanovití. Z lachtanovitých se však žádný druh v evropských mořích nevyskytuje. Čeleď mrožovitých má jediný druh s dvěma poddruhy či rasami.

Charakteristika

Délka těla 2,5-3 m u samic a 3-5 m u vzrostlých samců, ocas chybí. Hmotnost 800 kg u samic a 1500 kg u samců, výjimečně až 2 500 kg. Přední „ploutve" jsou 65 cm dlouhé a 37 cm široké, zadní jsou o něco kratší. Mrož je největší ze všech ploutvonožců s výjimkou rypouše sloního. Nelze jej zaměnit s žádným jiným druhem, přičemž zvláště charakteristické jsou pro něho obrovské horní špičáky, které začnou vyčnívat z tlamy ve stáří 4-5 měsíců a dorostou do mohutných klů. Nemají kořen a rostou po celý život až do délky 45-50 cm a až 75 cm u samců. Samci (býci) mají silnější zuby o obvodu 16-20 cm, samice (krávy) pouze 11-13 cm. Kly jsou buď rovné, nebo se mírně ohýbají dovnitř dolů, aby se s nimi snáze trhala potrava z mořského dna. Při tom se na koncích stále opotřebovávají a neustále dorůstají. Stupeň obroušení závisí na tvrdosti mořského dna. U dospělých mrožů nehraje srst žádnou úlohu, ale u mláďat pokrývá hustá jemná srst stejnoměrná celý povrch těla. Čím je zvíře starší, tím méně má srsti, až je tělo prakticky zcela holé. Kůže je neobvykle tlustá, u starých býků až 2,6 cm. Tlustá vrstva tuku udržuje tělesnou teplotu i v ledové mořské vodě. Kůže vytváří výrazné záhyby. Hmatové fousy na horním pysku jsou neobyčejná silné a dlouhé až 30 cm.

Výskyt

Plochá pobřeží severních moří. Lze rozlišit severoatlantskou a severopacifickou skupinu. Jejich stavy se výrazná zmenšily během minulého století, kdy byli loveni jak pro maso, tak i pro kly - mrožovinu.

Způsob života

Mrož je vysoce specializovaným zástupcem ploutvonožců. Žije většinou ve skupinách nebo stádech, přičemž si staří býci drží harém krav, který brání proti soupeřům. Boje bývají urputné a mnohdy si samci způsobí vážná poranění. Mladí býci se často uzavírají do samostatných skupin, které pronikají dále do ledového moře, než činí skupiny krav. Za potravou se zvířata potápějí až na 10 min. do hloubky kolem 30-40 m a tam pátrají po škeblích a mořských plžích. Uvolněné měkkýše nasají jako vysavačem, při čemž se jim daří oddálit měkké části potravy od skořápek a lastur.

Potrava

Měkkýši mořského dna v plochých pobřežních oblastech arktických moří, občas i ryby, když se jim podaří dostat se do hustých hejn tresek. Občas usmrcují a požírají i mláďata tuleňů.

Rozmnožování

Páření probíhá ve vodě od dubna do června. Březost trvá 12 měsíců. Po narození pečuje matka o mládě 18 měsíců, takže může znovu zabřeznout nejdříve po dvou letech. Mládě je při narození asi 1 m dlouhé a díky výživnému mléku vyroste během roku na 1,5 m. Na začátku druhého roku nabude mládě samostatnost, ale zůstává ještě dlouho ve stádu.

Názvy ve světě

Mrož lední

Anglicky: Walrus, Holandsky: Walrus, Chorvatsky: Obični mrož, Německy: Walross, Polsky: Mors

Mohlo by vás také zajímat

Hoholka ledníPotáplice ledníBuřňák ledníMedvěd lední

Foto: http://www.simbiosisactiva.org

Podělte se s námi o názor na tento text →