Aktuálně: 6 311 inzerátů161 020 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Gibon lar

Hylobates lar

Gibon lar

Hylobates lar

Gibon lar

  • Výskyt: Jižní Čína, Barma, Laos, Thajsko, Malajsie
  • Délka: 42-59 cm
  • Hmotnost: 4,5-7,5 kg
  • Březost: 200 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
Gibon lar
Kam se řadí?

Gibon lar

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Hominoidea - hominoidi
  • Čeleď: Hylobatidae - gibonovití
  • Podčeleď: Hylobatidae - gibonovití
  • Rod: Hylobates - gibon
Gibon lar
Kde žije?

Gibon lar

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
5 643 2 minuty čtení

Tento druh, dříve nazývaný běloruký, má černou kůži v obličeji lemovanou bílou srstí a černé ruce a chodidla. Zbytek těla pokrývá hustá krémová až červená srst, vzácněji hnědá až černá. Dlaně a chodidla jsou lysé, kožovité a zaručují dokonalé uchopení. Velký palec je protistojný a dovoluje těmto lidoopům chodit vzpřímeně po větvích. Typickým pohybem gibonů je ručkování, odborně brachiace, která jim šetří energii, neboť tělo pracuje jako kyvadlo při dlouhých skocích mezi větvemi. Časně zrána samec a samice „zpívají“, což posiluje jejich vzájemné vztahy. Zpěv začíná obyčejně samice dlouhým, hlubokým, zvyšujícím se houkáním a samec odpovídá krátkými skřeky.

Gibon lar dosahuje v dospělosti délky těla 42-59 centimetrů, hmotnost je v rozmezí 4,5-7,5 kilogramu.

Domovinou pro tento druh gibona je jižní Čína, Barma, Laos, Thajsko, Malajsie a severní Sumatra; v těchto zemích obývá suché opadavé a stálezelené deštné pralesy od nížin do hor.

V Číně se dodnes gibon lar loví. Ovšem ani populace žijící v jiných zemích nejsou v bezpečí, ohrožuje je ničení lesních porostů znečištění prostředí. Těžce je postihlo použití defoliantů ve válce.

U gibonů můžeme hovořit o rodině, protože jsou jedni mála z primátů, kteří žijí monogamně. Rodina se skládá ze samce, samice a mláďat, kterých nebývá více šest. Odrostlejší mláďata jsou z rodiny vypuzena. Rodina žije na nevelkém teritoriu, které se mohou navzájem překrývat. Vzájemné půtky rodin jsou četné, ale většinou nekrvavé. Mláďata mají hodně prvků svého chování vrozená, ale mnoho se toho naučí příkladem rodičů. Samice je březí okolo 200 dnů a mláďata, která se drží matce na břiše, kojí téměř dva roky. Později ho samci učí sbírat potravu a ochraňovat území. Samci pohlavně dospívají asi v 6 a samice v 8 létech.
 

Mohlo by vás také zajímat

Bruslařka obecnáSkalára vysokáSkalára amazonskáZajíc polárníSob polárníLiška polární nebo též pesecMangalarga

Foto: http://www.fotolibra.com

Podělte se s námi o názor na tento text →