Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Pes krátkouchý

Atelocynus microtis

Pes krátkouchý

Atelocynus microtis

Pes krátkouchý

  • Výskyt: Amazonie
  • Délka: 72-100 cm
  • Hmotnost: 9-10 kg
  • Březost: 63 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Potrava: Hlodavci i rostlinná potrava
Pes krátkouchý
Kam se řadí?

Pes krátkouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Atelocynus - pes
Pes krátkouchý
Kde žije?

Pes krátkouchý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.06.2014, 06:30
4 439 2 minuty čtení

Podobné jako psík mývalovitý má pes krátkouchý krátké, zaokrouhlené boltce, kratší sametovou srst, která múze být tmavošedá až černá svrchu a světle už plavě šedá naspodu. Je to hlavně noční šelma, žijící samotářsky a pohybující se nenápadně a tiše po lesní půdě. Jeho přítomnost prozrazuje silný pižmový zápach z řitních žlázek, sloužící zřejmě ke komunikaci. Živí se patrně hlavně hlodavci, ale nevyhýbá se ani rostlinné potravě.

Pes krátkouchý dosahuje délky těla 72 centimetrů až jeden metr, ocas je pak dlouhý kolem 35 centimetrů. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 9-10 kilogramů.

Pes krátkouchý obývá ve volné přírodě Amazonii; konkrétně navštěvuje tropické pralesy až do výše 1 000 metrů nad mořem.

Náleží do čeledi psovití. Psovití (Canidae) jsou většinou masožravci případně všežravci. Do této čeledi patří například psi, vlci, lišky, kojoti a šakalové. Stejně, jako některé kočky, jsou všichni psovití prstochodci. Psovité šelmy jsou vytrvalé a velmi přizpůsobivé. Charakteristické je pro ně štíhlé tělo s dlouhýma nohama a dlouhým chlupatým ocasem. Psi jsou rozšířeni po celém světě, až na pár izolovaných oblastí jako je Nový Zéland, ovšem i tam člověk zatáhl domácí plemena psů.

Názvy ve světě

Pes krátkouchý

Anglicky: Short-eared Dog, Chorvatsky: Kratkouha lisica

Mohlo by vás také zajímat

Rosela pestráČínský chocholatý pesItalský vodní pesPortugalský vodní pesŠpanělský vodní pesBloodhound – svatohubertský pesKanaáský pesFaraónský pesIslandský pesŠvédský laponský pes

Foto: http://www.tunturisusi.com

Podělte se s námi o názor na tento text →