Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Panda velká

Ailuropoda melanoleuca

Panda velká

Ailuropoda melanoleuca

Panda velká

  • Výskyt: Západní Čína
  • Délka: 1,6-1,9 m
  • Hmotnost: 75-160 kg
  • Březost: 4-5 měsíců
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Délka života: Až 30 let
  • Potrava: Bambus
Panda velká
Kam se řadí?

Panda velká

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Ursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ailuropodinae - pandy
  • Rod: Ailuropoda - panda
Panda velká
Kde žije?

Panda velká

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 14.05.2014, 20:00
19 395 2 minuty čtení

Panda - na první pohled nápadná dvoubarevným zbarvením - je jednou z nejkrásnějších šelem. Panda velká má zavalité tělo s černýma ušima, okrouhlou skvrnou kolem očí, sedlem na ramenou a končetinami. Na velké hlavě jsou vztyčené uši a malá očka. Číňané ji nazývají baixiong (bílý medvěd) nebo daxiongmao (velký kočkomedvěd). Panda velká je jedinečný potravní specialista (má ze všech savců nejchudší jídelníček) - živí se hlavně bambusem, a to asi třiceti druhy. Na jaře požírá mladé výhonky, v létě listy a v zimě tuhé stvoly. Má jednoduchý žaludek a krátké střevo, takže nedokonale tráví a spotřebuje velké množství potravy.

K rozmělňování potravy je panda vybavena mohutnými žvýkacími svaly a širokými třeňáky. Normálně žije samotářsky, krmí se celý den a přespává v bambusových houštinách. Není stroze teritoriální a vyhýbá se konfliktům. Své území značkuje panda velká pachem, močí a škrábanci na stromech. Pandy se páří zjara a samice se přitom ozývá kňouráním, štěkavými zvuky a mečením. Celkem bylo zaznamenáno 11 různých zvuků. Samci spolu bojují o říjnou samici. Někdy se stává, že samec zabije novorozené mládě.

V dospělosti dorůstá panda velká délky těla 1,6-1,9 metru, délky ocasu 12-13 centimetrů, hmotnost kolísá od 75 až do 160 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je západní Čína, 3 provincie s 25 oddělenými populacemi, celkem asi 1 000 zvířat; panda velká obývá horské bambusové lesy.

Panda zimu nepřespává a v zajetí se dožívá kolem 30 let.

Názvy ve světě

Panda velká

Anglicky: Panda, Francouzsky: Panda Géant, Chorvatsky: Veliki panda, Italsky: Panda, Německy: Riesen-Panda, Rumunsky: Urs panda, Slovensky: Panda veľká, Španělsky: Panda Gigante, Vietnamsky: Gấu trúc lớn

Mohlo by vás také zajímat

Anakonda velkáHusa velkáLabuť velkáPilořitka velkáKlešťanka velkáKoliha velkáChaluha velkáVoduška velkáPanda maláZorila velká

Foto: http://animalfacts-pictures.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →