Aktuálně: 6 448 inzerátů160 724 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Jak divoký

Bos mutus

Jak divoký

Bos mutus

Jak divoký

  • Výskyt: Tibet, Čína
  • Délka těla: 3,2-3,5 cm
  • Hmotnost: 600-800 kg
  • Březost: 258 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Jak divoký
Kam se řadí?

Jak divoký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Nadčeleď: Giraffoidea
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Rod: Bos - tur
  • Podrod: Poephagus
Jak divoký
Kde žije?

Jak divoký

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 06.02.2014, 19:00
14 219 2 minuty čtení

Jak divoký je mohutný černohnědý tur s dlouhou huňatou srstí, která na bocích dosahuje až na zem, žije vysoko v horách až do 6 000 metrů nad mořem. Nejméně před 3 000 lety byl ochočen a asijští horalé ho chovají pro vlnu, maso, mléko, kůže, ale hlavně jako soumara a někdy i jízdní zvíře. Divoký jak je veliký a dnes již velmi vzácný. Jak divoký obývá pusté, studené stepi a spásá traviny, byliny a lišejníky a podzemní hlízy Potravu si vyhrabává ze sněhu nebo ledu, denně potřebuje pít nebo požírá sníh. Samice s mláďaty vytvářejí stáda, v minulosti až tisícihlavá, samci žijí samotářsky nebo ve skupinkách do deseti kusů. V době říje, tedy v září, samci mezi sebou bojují a připojují se k samicím. Telata se rodí během roku a zůstávají se samicí nejméně další rok, takže jedna kráva mívá tele za dva roky. Nepřítelem jaků jsou smečky vlků, před nimiž jaci utíkají se zdviženými ocasy.

Jak divoký dosahuje délky těla 3,2-3,5 metru, délka ocasu je 75-85 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 600-800 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Tibet a Čína (Kukunor čili Quinghai Hu); kde jak divoký obývá pusté stepi a horské pastviny až do 6 000 metrů nad mořem.

Zdomácnělý potomek jaka je pro život ve velehorách nepostradatelný. Poskytuje mléko, vlnu, maso, kůže, ale hlavně je to nenahraditelný soumar vynikající silou, vytrvalostí a skromností.

Názvy ve světě

Jak divoký

Anglicky: Yak, Německy: Yak

Mohlo by vás také zajímat

Krocan divokýPratur neboli tur divokýKrálík divoký

Podělte se s námi o názor na tento text →