Aktuálně: 6 311 inzerátů161 027 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Chocholatka červená

Cephalophus natalensis

Chocholatka červená

Cephalophus natalensis

Chocholatka červená

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 70-100 cm
  • Hmotnost: 12-14 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
Chocholatka červená
Kam se řadí?

Chocholatka červená

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Cephalophini - chocholatky
  • Rod: Cephalophus - chocholatka
Chocholatka červená
Kde žije?

Chocholatka červená

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 032 2 minuty čtení

Do podčeledi chocholatek (Cephalophinae), starobylé skupiny 19 druhů antilop, patří i tato malá antilopa se zadníma nohama podstatně delšíma než přední. Jméno jí dala její červenooranžová až hnědočervená srst s ocasem na bázi rezavým a s černobílou špičkou. Samci i samice mají krátké, nazad zahnuté růžky a mezi nimi hřeben dlouhé srsti, chocholku. Před každým okem je velká pachová žláza. Chocholatky dovedou strnout uprostřed kroku nebo zmizet v podrostu, jakmile zpozorují nebezpečí, nebo velkou rychlostí pádí pryč. Výstražným znamením je dupání zadníma nohama, kdežto ostatní savanové antilopy dupou předníma.

Chocholatka červená dosahuje délky těla 70 centimetrů až jeden metr, ocasu 9-14 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 12-14 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Kongo, jižní Tanzanie až Jižní Afrika; obývá zde husté křoviny a lesy.

Chocholatky se v nouzi živí i malými ptáky, hmyzem a zdechlinami.

Může se zpravidla rozmnožovat po celý rok, ale nejvíce mláďat se rodí mezi lednem a březnem. Samci se v tomto období ozývají hlasitými a pronikavými pištivými zvuky. Samice rodí jediné, po narození rudočerveně zbarvené mládě, které je několik prvních dnů skryto ve vysoké vegetaci.
 

Názvy ve světě

Chocholatka červená

Anglicky: Natal Red Duiker, Francouzsky: Céphalophe du Natal, Holandsky: Rode duiker, Německy: Rotducker

Mohlo by vás také zajímat

Užovka červenáPěnodějka červenáZákeřnice červenáVolavka červenáVoduška červenáChocholatka schovávavá

Foto: http://www.biodiversityexplorer.org

Podělte se s námi o názor na tento text →