Aktuálně: 4 383 inzerátů184 537 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Pakůň žíhaný

Connochaetes taurinus

Pakůň žíhaný

Connochaetes taurinus

Pakůň žíhaný

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1,7-2,4 m
  • Hmotnost: 120-290 kg
  • Březost: 8,5 měsíce
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Kolem 20 let
  • Potrava: Tráva
Pakůň žíhaný
Kam se řadí?

Pakůň žíhaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Tribus: Alcelaphini - buvolci
  • Rod: Connochaetes - pakůň
Pakůň žíhaný
Kde žije?

Pakůň žíhaný

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 13.03.2014, 13:00
6 343 2 minuty čtení

Vzhled této velké antilopy je nezaměnitelný. Má vysoký kohoutek a velkou hlavu s širokým mulcem, kravské rohy a bohatou černou hřívu, která zasahuje od čela až na plece a na krk. Stříbrošedé a hnědé pruhy na krku a ramenou přecházejí ve tmavošedý hřbet, u jednotlivých poddruhů se však mohou střídat barvy černá a bílá, jedinci obou pohlaví mají černé hladké rohy na bázi vodorovné, které se pak stáčejí nahoru a dovnitř. Pakoně se pasou hlavně na trávě a vybírají dužnaté rostliny. Krmí se ponejvíc časně ráno a pozdě odpoledne, denní horko přečkávají v klidu. Samice s mláďaty vytvářejí veliká stáda, často ve společnosti jiných antilop, kdežto samci žijí v mládeneckých tlupách. Ve věku tří nebo čtyř let se pokoušejí získat vlastní území, které označují rituálním postojem, přetlačováním a typickým voláním ge-nuu. Dospělí samci vlastnící území se mohou pářit. Pakoně jsou kořistí afrických lvů, levhartů, gepardů, hyen a psů hyenových. Když jsou napadeni, vyrazí a cválají se skloněnou hlavou a zdviženým ocasem. Jsou-li zahnáni do úzkých, dovedou se zuřivě bránit.

Pakůň žíhaný dosahuje délky těla 1,7-2,4 metry, ocasu 60 centimetrů až jeden metr, hmotnost se pohybuje mezi 120-290 kilogramy.

Pakůň žíhaný se vyskytuje od jižní Keni a Angoly až po jižní Afriku. Na tomto území žije více uznávaných poddruhů, a to převážně na travnatých planinách a akáciových savanových lesích poblíž vody.

Pakůň žíhaný je velmi proměnlivý, je popsáno nejméně pět výrazných poddruhů. Naproti tomu pakůň běloocasý (Connochaetes gnoií) z jižní Afriky poddruhy nemá.

Názvy ve světě

Pakůň žíhaný

Anglicky: Common Wildebeest, Chorvatsky: Plavi gnu, Německy: Streifengnu, Rumunsky: Gnuul dungat, Slovensky: Pakôň pásavý, Swahilsky: Nyumbu ya montu

Mohlo by vás také zajímat

Lori žíhanýMravencojed žíhanýŠtítník žíhanýKančik žíhaný

Foto: http://www.wildlife-pictures-online.com

Podělte se s námi o názor na tento text →