Aktuálně: 4 433 inzerátů179 736 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Guan guyanský

Penelope marail

Guan guyanský

Penelope marail

Guan guyanský

  • Výskyt: Guayana a Venezuela
  • Hmotnost: 850 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 24 dnů
  • Potrava: Výhonky, listy, hmyz a jeho larvy
Guan guyanský
Kam se řadí?

Guan guyanský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Čeleď: Cracidae - hokovití
  • Rod: Penelope - guan
Guan guyanský
Kde žije?

Guan guyanský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2015, 05:57
2 778 2 minuty čtení

Guan guyanský patří do řádu hrabavých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae). Obývá tropic­ké oblasti Guayany a Venezuely, jižně po Orinoko, západně po Rio Caura. V Guayaně je hojný v lesích v blízkosti pobřeží a také na přilehlých ostrovech. Druhové vědecké jméno marail je původu domorodého, tak ho totiž nazývají zdejší indiáni. Zoologové rozeznávají dva poddruhy. Tento guan dosahuje hmotnosti kolem 850 g.

Guan guyanský je pták hlubokých prale­sů. Zdržuje se převážné v korunách stromů nebo vy­sokých keřů. Je ptákem společenským a v dobé mimohnizdní se zdržuje ve velkých skupinách, hejna o sto jedincích nejsou žádnou vzácnosti. I v dobé hnízdění se jednotlivé páry často zdržují ve vzájemné blízkosti. V podvečer vydávají samci tohoto druhu štěkavé zvuky jako ..vhaf, vhaf, vhaf", a také ráno kolem šesté ho­diny se často ozývají.

Hnízdo si tito ptáci staví nejčastěji v hustých větvích vysokých keřů, vzácné také na zemi. Hnízdo je vybudované z větviček a zelených listů a je vystlané me­chem a lišejníky. Samice snáší 2-3 bělavá vejce a sedí na nich sama kolem 24 dnů. Guan guyanský se živí různými bobulemi, ovocem, výhonky, zelený­mi listy a příležitostně sezobne i hmyz nebo jeho lar­vy.

Mohlo by vás také zajímat

Leguán obojkovýLeguánek pestrýLeguánek malachitovýLeguánek modrýLeguánek proměnlivýLeguánek PoinsettůvLeguánek druhu Petrosaurus thalassinusLeguán pustinnýLeguán černýLeguán leopardí

Podělte se s námi o názor na tento text →