Aktuálně: 4 436 inzerátů179 743 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Astrild rákosní

Neochmia ruficauda

Astrild rákosní

Neochmia ruficauda

Astrild rákosní

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 10-12 cm
  • Hmotnost: 12 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Potrava: Drobná semena
Astrild rákosní
Kam se řadí?

Astrild rákosní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Estrildidae - astrildovití
  • Rod: Estrilda
Astrild rákosní
Kde žije?

Astrild rákosní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.10.2023, 21:19
730 2 minuty čtení

Astrild rákosní je rozšířen v severní Austrálii, dále pak na jih až po Nový Jižní Wales.

Astrild rákosní žije v travnatých stepích, ale nevzdaluje se příliš od vodních zdrojů. Obývá rákosové porosty a křoviny v okolí řek nebo vodních nádrží. V době hnízdění žije v párech, po vyhnízdění v malých, snad rodinných, skupinkách. V suchých periodách vytváří velká společenstva, která pak migrují za vodou a potravou. Často se sdružuje s astrildem rubínovým.

Chov těchto astrildů, může být úspěšný, jak ve voliérách, tak v chovných klecích, ale je pro ně vhodnější prostorná voliéra. Velice rádi se koupou a milují slunné místo ve voliéře. Astrild rákosní je na hnízdění dostatečně zralý až ve věku jednoho roku. Hnízdo si staví v houštinách, v malých stromcích, nebo v trávě. Má tvar kulovitý nebo lahvovitý, je spletené z čerstvých travin, vystlané jemnou trávou, vlnou i peřím. Snáší 4 až 6 vajíček na kterých sedí střídavě oba rodiče.

Přes den sedí střídavě sameček se samičkou, v noci sedí oba společně. Po 12 až 14 dnech se líhnou mláďata. Jsou světle žluté barvy, porostlá řídce chmýřím, ozobí je čistě bílé. Kresbu na horním patře tvoří obrazec z pěti teček. Asi za tři týdny opouštějí hnízdo, ale ještě další tři týdny je musí rodiče krmit.

Astrild rákosní byl do Evropy dovezen v polovině 19.století.

Názvy ve světě

Astrild rákosní

Latinsky: Neochmia ruficauda, Anglicky: Star Finch, Německy: Binsenastrild

Mohlo by vás také zajímat

Rákosnička žilkovanáRákosníček nohatýČelistnatka rákosníRákosník proužkovanýRákosník zpěvnýCistovník rákosníkovýRakosník CettiůvStrnad rákosníRákosník obecnýRákosník velký

Podělte se s námi o názor na tento text →