Aktuálně: 2 519 inzerátů • 291 589 diskuzních příspěvků • 19 827 uživatelů

Plameňák malý

Phoeniconaias minor

Plameňák malý

Phoeniconaias minor

Plameňák malý (Phoeniconaias minor) je nejmenší ze současných druhů plameňáků a zároveň jeden z nejpočetnějších. Vytváří obrovská hejna na mělkých, silně zásaditých nebo slaných jezerech Afriky a v některých částech jižní Asie. Na první pohled jej prozrazuje štíhlý krk, dlouhé červenavé nohy a růžové peří. Od většího plameňáka růžového se liší zejména menší postavou a tmavším zobákem. Ve starší literatuře bývá uveden pod kombinací Phoenicopterus minor.

Vzhled

Celková délka dospělého ptáka činí přibližně 80–90 cm, hmotnost se obvykle pohybuje kolem 1,5–2 kg. Hlavu nese na pohyblivém esovitě prohnutém krku. Zobák je mohutně zahnutý dolů, tmavě červený až téměř černý, přizpůsobený sběru mimořádně drobné potravy. Dospělí ptáci mají růžové až sytě růžové opeření, na křídlech výraznější červené partie a černé letky. Mláďata jsou naproti tomu šedohnědá. Růžové zbarvení se vyvíjí postupně v závislosti na karotenoidech přijímaných v potravě.

Rozšíření

Hlavní část populace obývá východoafrická jezera Východoafrického příkopu, především v Keni a Tanzanii. Další hejna žijí v jižní a západní Africe, na Madagaskaru a v oblasti Indie a Pákistánu. K nejdůležitějším místům hnízdění patří jezero Natron v Tanzanii. Plameňák malý není běžným evropským volně žijícím ptákem. Jednotlivá pozorování v Evropě je třeba odlišovat od jeho přirozeného hlavního areálu. Mezi vhodnými jezery se přesouvá podle výšky hladiny, salinity a dostupnosti mikroorganismů, takže početnost na konkrétním místě může výrazně kolísat.

Potrava

Plameňák malý je vysoce specializovaný filtrátor. Živí se především mikroskopickými sinicemi, zvláště zástupci rodu Arthrospira, a také rozsivkami a dalšími velmi drobnými vodními organismy. Při sběru ponořuje hlavu zobákem vzhůru nohama do vody a svalnatým jazykem prohání vodu přes jemné lamely uvnitř zobáku. Ty zachycují částečky potravy, které by jiní vodní ptáci nedokázali účinně využít. Krmí se ve dne i v noci. Na výběr potravních stanovišť má velký vliv chemické složení vody a hustota planktonu.

Hejna a hnízdění

Život tohoto druhu je výrazně společenský. Obrovská hejna společně odpočívají, létají i hledají potravu. V období námluv ptáci synchronizovaně pochodují, zvedají hlavy a rozevírají křídla. Hnízdí v početných koloniích na obtížně přístupných bahnitých plochách, často obklopených mělkou zásaditou vodou. Hnízdo tvoří vyvýšený kužel z bahna. Samice zpravidla snáší jediné vejce a oba rodiče se podílejí na sezení, které trvá zhruba čtyři týdny. Čerstvě vylíhlé mládě rodiče krmí výživným sekretem z horní části trávicího traktu. Mladí ptáci se posléze sdružují do velkých skupin a postupně získávají samostatnost.

Chov a ochrana

Pro chov plameňáka malého v českých podmínkách je zásadní pochopit, že nejde o běžného voliérového ptáka. Vyžaduje skupinové soužití, rozsáhlé mělké vodní plochy, bezpečná suchá místa pro odpočinek a specializovanou jemně rozptýlenou potravu, která umožňuje přirozené filtrování. Přístup k vodě, hygiena a ochrana před mrazem vyžadují promyšlené zázemí. Samotná nápodoba růžového zbarvení krmivem není náhradou vyvážené výživy. V přírodě druh ohrožují zásahy do vodního režimu, znečištění jezer, rušení hnízdních kolonií a změny množství jeho potravy. Obzvlášť závažné jsou změny na omezeném počtu vhodných hnízdišť, na nichž závisí velká část populace.

Názvy ve světě

Plameňák malý

Latinsky: Phoeniconaias minor, Anglicky: Lesser flamingo, Německy: Zwergflamingo, Slovensky: Plameniak menší, Francouzsky: Flamant nain, Španělsky: Flamenco enano, Portugalsky: Flamingo-pequeno, Italsky: Fenicottero minore, Polsky: Flaming mały, Maďarsky: Kis flamingó, Nizozemsky: Kleine flamingo, Finsky: Pikkuflamingo, Rusky: Малый фламинго

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malý,  Alkoun malý,  Ara malý,  Bukáček malý,  Buřňáček malý,  Cejnek malý,  Drop malý,  Elo malý,  Hlaváč malý,  Chřástal malý

Související obsah: Plameňák malý

Použitá literatura (3)
  1. del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J. (eds.) (1992): Handbook of the Birds of the World, Vol. 1: Ostrich to Ducks. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. Perrins, C. M. & Middleton, A. L. A. (eds.) (1985): The Encyclopedia of Birds. Facts on File, New York.
  3. BirdLife International (2018): Phoeniconaias minor. The IUCN Red List of Threatened Species 2018, e.T22697369A129912906.
Zdroje (4)
  1. oiseaux.net/en/oiseaux/lesser.flamingo.html
  2. animaldiversity.org/accounts/Phoeniconaias_minor/
  3. oregonzoo.org/animals/lesser-flamingo
  4. seaworld.org/animals/facts/birds/lesser-flamingo/
Hejno plameňáků malých při skupinovém toku u pobřeží v Indii.Foto: Shiv's fotografia · Zdroj fotografie · CC BY-SA 4.0
Plameňák malý

Plameňák malý Základní informace

  • Výskyt: Subsaharská Afrika, Indie, Pákistán
  • Prostředí: Alkalická a slaná mělká jezera
  • Délka těla: 80–90 cm
  • Hmotnost: 1,5–2 kg
  • Potrava: Sinice, rozsivky, drobný plankton
  • Způsob života: Velká hejna a hnízdní kolonie
  • Aktivita: Denní i noční
  • Snůška: Obvykle 1 vejce
  • Inkubace: Přibližně 28 dní
  • Pohlavní dospělost: Přibližně 4–6 let
  • Délka života: Může přesáhnout 40 let
  • Ochrana / ohrožení: Téměř ohrožený (NT)
Plameňák malý

Kam se řadí Plameňák malý

Taxonomie

  • Říše: živočichové
    (Animalia)
  • Kmen: strunatci
    (Chordata)
  • Podkmen: obratlovci
    (Vertebrata)
  • Třída: ptáci
    (Aves)
  • Řád: plameňáci
    (Phoenicopteriformes)
  • Čeleď: plameňákovití
    (Phoenicopteridae)
  • Rod: Phoeniconaias
  • Druh: Phoeniconaias minor
Plameňák malý

Kde žije Plameňák malý

Afrika a jižní Asie

  • Hlavní areál: Východní a jižní Afrika
  • Další výskyt: Západní Afrika, Madagaskar, Indie a Pákistán
  • Biotop: Mělká alkalická a slaná jezera
  • Hnízdění: Bahenní ostrovy a solné pláně
  • Pohyby: Přesuny mezi jezery podle potravy a vody
dnes v 08:50
2 4 minuty čtení
0
Podělte se s námi o názor na tento text →