Aktuálně: 4 425 inzerátů179 595 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Labuť černá

Cygnus atratus

Labuť černá

Cygnus atratus

Labuť černá

  • Výskyt: Austrálie, Tasmánie, Nový Zéland
  • Délka: 135 cm
  • Hmotnost: 4-9 kg
  • Počet vajec: 5-6 ks, 1-2x ročně
  • Inkubační doba: 34-37 dnů
  • Krmivo: Rostlinná i živočišná, z vody
Labuť černá
Kam se řadí?

Labuť černá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Cygnus - labuť
Labuť černá
Kde žije?

Labuť černá

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Miroslav Pekárek 19.11.2013, 14:14
21 010 3 minuty čtení

Labuť černá žije a hnízdí na tekoucích i stojatých vodách Austrálie a Tasmánie. S úspěchem byla vysazena na Novém Zélandě.

Je celá černá, jednotlivá pera jsou šedavě lemována, pouze za letu vyniknou bílé letky. Peří, zejména na křídlech, je jakoby naondulováno, což působí velmi dekorativně. Zobák je jasně červený, s bílým příčným páskem před koncem horní čelisti. Končetiny jsou černé. Dospělá labuť černá dosahuje délky 135 cm, samice je o málo menší.

Žije na australských řekách, jezerech i močálech ve vnitrozemí i blízko pobřeží. Dává přednost sladké vodě, avšak vyskytuje se také na slaných lagunách a v zaplavených oblastech. Téměř veškerou rostlinnou i živočišnou potravu nachází labuť černá ve vodě. Ve vnitrozemí, stejně jako u ostatních tamějších ptáků, nemá pravidelný rozmnožovací cyklus. Snášet začíná asi 2 měsíce po období dešťů, neprší-li, nehnízdí. V takových případech se labutě černé toulají daleko po kraji za potravou. Hnízdo podobné hnízdu labutě velké (se kterou má mnoho společných vlastností) bývá na nepřístupných místech daleko od břehu, nejčastěji na ostrůvku, kde se někdy utvoří i malá kolonie. Snůška je 5 až 6 šedozelených vajec, na kterých sedí střídavě samec i samice 34 až 37 dní. Toto střídání samce v zahřívání vajec se u žádného jiného druhu labutě nevyskytuje. Šedým chmýřím porostlá mláďata jdou po oschnutí s rodiči na vodu. Potrava je jako u labutí velkých převážně rostlinná, pouze mláďata potřebují více živočišných bílkovin. Ve stáří 3 let staví labuť černá hnízdo, avšak oplozená vejce má většinou až ve 4. roce života. Často hnízdí dvakrát v roce. Naše zima těmto nádherným okrasným ptákům neublíží, pokud mají volnou hladinu. Jinak musí do kolny na slámu. Hnízdí relativně snadno i na menším jezírku, je však s nimi jedna potíž, často hnízdí, když je v Austrálii jaro, tj. v našem podzimu, a pak se hnízdění protáhne do zimy, kterou by malá labuťátka nepřežila, a proto je musíme umístit v mrazu prostém prostoru. Tato vlastnost však není pravidlem, neboť mnoho australských ptáků se během několika generací přizpůsobí našim klimatickým podmínkám. Viděl jsem v různých evropských zoologických zahradách hnízdit labutě černé v zimě, ale také na jaře a v létě. Můžeme tomu také napomoci technikou chovu; krmením, teplotou, rozdělením páru atd. Samec střídá samici v sezení v ranních hodinách, ostatek dne hlídkuje. Začne-li labuť černá hnízdit podruhé, musíme mláďata z prvého hnízda odstranit. Podle Dosta samec labutě černé útočí v době hnízdění na muže, který se příliš přiblíží k hnízdu, nikoli na ženy a děti. Poněvadž to nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti, musím nabádat opět k opatrnosti, zejména ve školních zahradách.

Názvy ve světě

Labuť černá

Anglicky: Black Swan, Německy: Trauerschwan, Francouzsky: Cygne noir, Dánsky: Sort Svane, Estonsky: Mustluik, Chorvatsky: Crni labud, Italsky: Cigno nero, Norsky: Svartsvane, Slovensky: Labuť čierna

Mohlo by vás také zajímat

Užovka černáAgama černáMantela hnědočernáLabuť velkáLabuť zpěvnáLabuť maláMrchožrout načernalýLyska černáKosatka černáVelryba černá neboli biskajská

Podělte se s námi o názor na tento text →