Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Straka modrá

Cyanopica cayana

Straka modrá

Cyanopica cayana

Straka modrá

  • Výskyt: Východní Asie
  • Velikost: 30-35 cm
  • Hmotnost: 70-120 g
  • Počet vajec: 6-8 ks
  • Inkubační doba: 15 dnů
  • Potrava: Žaludy, semena borovic, plody a bobule
Straka modrá
Kam se řadí?

Straka modrá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Cyanopica - straka
Straka modrá
Kde žije?

Straka modrá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Adam Bura 27.11.2013, 20:30
11 522 2 minuty čtení

Straka modrá je 30-35 cm dlouhý druh z čeledi krkavcovitých, který se celkovým "vzhledem" podobá strace obecné (Pica pica), ale je štíhlejší, má pro proporčně menší nohy a zobák.

Straka modrá má leskle černý vrch hlavy a bílé hrdlo. Svrchní část těla je světle šedo-hnědá, letky a dlouhý ocas (16-20 cm) jsou azurově modré.

Obývá různé typy jehličnatých (především borových) a listnatých lesů, u východních populací včetně parků a zahrad.

Oblast jejího výskytu je rozsáhlá a zahrnuje východní Asii - většinu Číny, Koreu, Japonsko a severně až do Mongolska. V nedávné době byla uváděna ještě populace na Pyrenejském poloostrově v západní Evropě. Podle moderních genetických analýz se však jedná o dva samostatné druhy. Populace z Evropy teda dostala název straka iberská (Cyanopica cooki), tento případ však svědčí o ohromném rozšíření, které v minulosti tato straka musela mít.

Straka modrá často žije v rodinných skupinách, ve kterých si i hledá potravu. Tyto skupiny se často shlukují a tvoří tak hejno až o 30ti ptácích.

Jejich potrava obsahuje žaludy, semena borovic, velké množství hmyzu a jeho larev, měkké plody a bobule a v parcích a městech také lidské odpadky.

Hnízdí často ve volných, otevřených koloniích, kde připadá na jeden strom jedno hnízdo. Samice snáší obvykle 6-8 vajec, která jsou inkubována 15 dní.

V našich chovech je úspěšně odchovávána, velice úspěšná v jejím chovu je například Zoo Ostrava.

Názvy ve světě

Straka modrá

Anglicky: Azure-winged Magpie, Německy: Azurelster, Dánsky: Blåskade, Španělsky: Rabilargo Asiático, Finsky: Siniharakka, Francouzsky: Pie bleue, Islandsky: Bláskjór, Italsky: Gazza aliazzurre, Japonsky: Onaga, Japonsky 2: オナガ, Holandsky: Aziatische Blauwe Ekster, Norsky: Blåskjære, Polsky: Sroka blekitna, Portugalsky: Pega-azul, Rusky: Голубая сорока, Slovensky: Modraňa družná, Švédsky: Blåskata, Čínsky: 灰喜鹊

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček modravýAgama modrá (černokrká)Kachna starorýnská strakatáKachna strakatáČírka modráStraka škraboškováToko strakatýStraka obecnáSlavík modráčekStrakapoud velký

Podělte se s námi o názor na tento text →