Aktuálně: 4 428 inzerátů179 702 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Tukan hnědohřbetý

Ramphastos swainsonii

Tukan hnědohřbetý

Ramphastos swainsonii

Tukan hnědohřbetý

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 52-56 cm
  • Hmotnost: 580-750 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Potrava: Plody, příležitostně bezobratlí
Tukan hnědohřbetý
Kam se řadí?

Tukan hnědohřbetý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Ramphastos - tukan
Tukan hnědohřbetý
Kde žije?

Tukan hnědohřbetý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 07:22
9 455 2 minuty čtení

Popis

Stejně jako ostatní tukani rodu Ramphastos je tukan hnědohřbetý výrazně zbarven s typickým mohutným zobákem. Samec je dlouhý 56 cm a váží 750 gramů, samice je pak dlouhá obvykle 52 cm a váží 580 g.

Zbarvením se pohlaví neliší.  Jsou převážně černí, zadní část hlavy, záda a břicho je kaštanová. Tváře, hrdlo a hruď  jsou jasně žluté. Hruď od břicha odděluje úzký a širší červený pruh. Svrchní krovky ocasní jsou bílé a spodní krovky ocasní jsou červené. Nohy jsou modré. Zbarvením opeření se podobá menšímu tukanu krátkozobému (Ramphastos sulfuratus), ale zobák je zbarven zcela odlišně. Je diagonálně rozdělen na dvě části - horní jasně žlutou, a spodní kaštanovou.

Své vědecké jméno získal tukan hnědohřbetý po anglickém ornitologovi a umělci Williamu Swainsonovi.

Výskyt

Obývá oblast od východního Hondurasu až do severní Kolumbie a západního Ekvádoru. V oblasti od jižní Kolumbie do východního Peru jej zastupuje blízce příbuzný tukan žlutohrdlý (Ramphastos ambiguus).

Způsob života

Pohybuje se ve skupinách od 3 do 12 jedinců. Jeho let je těžký a vlnovitý, obvykle neuletí více než 100m najednou. Primárně se jedná o stromového plodožera, ale živí se i hmyzem, plazy, malými ptáky a žábami. Často při hledání doprovází hejnka tukanu krátkozobých.

Většinou tukan hnědohřbetý hnízdí v nížinných lesích. Do stromové dutiny snáší 2-4 bílá vejce. Vejce inkubují obě pohlaví po dobu 14-15 dní. Mláďata jsou krmena oběma rodiči, a opeřují se ve věku 6ti týdnů.

Chov v ČR

Podle dostupných informací v současné době v ČR chován není.

Názvy ve světě

Tukan hnědohřbetý

Anglicky: Chestnut-mandibled Toucan, Německy: Swainson-Tukan, Dánsky: Brunnæbbet Tukan, Španělsky: Tucán de Pico Castaño, Finsky: Ruskonokkatukaani, Francouzsky: Toucan de Swainson, Italsky: Tucano di Swainson, Japonsky: Nishokukimuneoohashi, Japonsky 2: ニショクキムネオオハシ, Holandsky: Swainson-toekan, Norsky: Gulnebbtukan, Polsky: Tukan brazowodzioby, Rusky: Коричневоспинный тукан, Slovensky: Tukan hnedozobý, Švédsky: Rostnäbbad tukan, Čínsky: 栗嘴巨嘴鸟

Mohlo by vás také zajímat

Tukan bělolícíTukan hnědošíjnýTukan krátkozobýTukan žlutohrdlýTukan obrovskýTukan pestrýTukan rudozobýTukan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →