Aktuálně: 4 578 inzerátů178 148 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Tukan rudozobý

Ramphastos tucanus

Tukan rudozobý

Ramphastos tucanus

Tukan rudozobý

  • Výskyt: Amazonie
  • Velikost: 55-60 cm
  • Hmotnost: 600 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Potrava: Plody, příležitostně bezobratlí
Tukan rudozobý
Kam se řadí?

Tukan rudozobý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Ramphastos - tukan
Tukan rudozobý
Kde žije?

Tukan rudozobý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 08:12
12 005 3 minuty čtení

Popis

V minulosti byl rozdělován na 2 samostatné druhy, které jsou dnes brány jako jiho-západní nominátní poddruh tukan rudozobý obecný (R.t.tucanus), a severo-východní poddruh tukan rudozobý cuvierův (R.t.cuvieri). Ten byl v roce 1827 popsán jako samostatný druh tukan cuvierův (Ramphastos cuvieri). Oba poddruhy se od sebe liší především barvou zobáku. Důvodem snížení na úroveň poddruhů je fakt, že se v místech styku jejich populací běžně kříží. Dalším poddruhem je tukan rudozobý inka (R.t.inca), pocházející z Bolívie. Jeho status poddruhu je však sporný a může představovat pouze stabilní hybridní populaci mezi druhy R.tucanus a R.v.culminatus. Z uvedeného je krásně vidět, jak je situace v systematice tukanů rodu Ramphastos složitá.

Jako ostatní tukani je velice výrazně zbarven. Celková délka činí 55-60 cm a váží okolo 600 gramů. Zobák je pak obvykle dlouhý 14-18 cm. Jedná se o jediný druh tukana, který svou velikostí převyšuje tukana obrovského (R.toco).

Zbarvení je černé s bílým hrdlem a prsy, která jsou odděleny červeným pruhem oddělený od černého břicha. Kostřec je jasně žlutý a spodní krovky ocasní jsou rudé. Holá kůže okolo očí je modrá. Zobák má žlutou špičku, hřbet a základnu horní čelisti. Základna spodní čelisti je modrá. Zbytek zobáku je u poddruhu cuvieri převážně černý, a u poddruhu tucanus červeno-hnědý. U kříženců se pak červená a černá barva vyskytuje v různém množství. Samci se od samici liší větší velikostí a delším zobákem, jinak jsou ale vzhledově stejní.

Poddruh cuvieri je prakticky stejně zbarven jako tukan bělolící žlutohřbetý (R.v.culminatus), ale culminatus je menší, má proporčně kratší zobák a má mnohem více kýlovitou horní čelist zobáku.  

Výskyt a životní prostředí

Vyskytuje se napříč amazonií, v jiho-východní Kolumbii, východním Ekvádoru, východním Peru, severní Bolívii, severní a východní Venezuele, severní a západní Brazílii, včetně amazonského povodí u podoví řek Tocantis a Araguaia a oblasti Guianas. Preferuje deštné pralesy, ale obývá i lesnaté oblasti a místně i říční lesy, včetně savan "Cerrado".

Způsob života

Pohybují se v malých skupinách, častěji v párech. Let je "těžký" a vlnovitý. Obvykle neuletí více než 100m na jednou. Primárně se živí plody v korunách dřevin, ale bere také hmyz, plazy, ptačí vejce a další malé obratlovce.

Při hnízdění snáší 2-4 bílá vejce do nevystlaných dutin v trouchnivějších částí živých stromů, nebo do dutin vykotlaných datlovitými ptáky. Vejce inkubují obě pohlaví po dobu 14-15 dní. Mláďata jsou krmena oběma rodiči, a opeřují se ve věku 6ti týdnů. Poté jsou ještě několik týdnů krmena, než dosáhnou vzletnosti.

Chov v ČR

Spolu s tukanem bělolícím se jedná o nejčastěji chovaný druh rodu Ramphastos. V současné době je chován například v Zoo Plzeň.

Názvy ve světě

Tukan rudozobý

Anglicky: Red-billed Toucan, Německy: Weißbrusttukan, Dánsky: Rødnæbbet Tukan, Španělsky: Tucán de Pico Rojo, Finsky: Karmiininokkatukaani, Francouzsky: Toucan à bec rouge, Italsky: Tucano beccorosso, Japonsky: Shiromuneoohashi, Japonsky 2: シロムネオオハシ, Holandsky: Roodsnaveltoekan, Norsky: Vinnebbtukan, Polsky: Tukan czerwonodzioby, Portugalsky: Tucano-assobiador, Rusky: Белогрудый тукан, Slovensky: Tukan bieloprsý, Švédsky: Större vitstrupig tukan, Čínsky: 红嘴巨嘴鸟

Mohlo by vás také zajímat

Tukan bělolícíTukan hnědohřbetýTukan hnědošíjnýTukan krátkozobýTukan žlutohrdlýTukan obrovskýTukan pestrýTukan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →