Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Tukan horský

Andigena hypoglauca

Tukan horský

Andigena hypoglauca

Tukan horský

  • Výskyt: Kolumbie, Ekvádor
  • Velikost: 45 cm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 16-17 dnů
  • Potrava: Ovoce a hmyz
Tukan horský
Kam se řadí?

Tukan horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Andigena - arassari
Tukan horský
Kde žije?

Tukan horský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2015, 08:40
3 460 2 minuty čtení

Tukan horský patří ke skupině arasariů a je rozšířen v Kolumbii a v Ekvádoru. V sou­hlasu se svým jménem obývá tady horské lesy sub­tropického pásma. Nejčastěji se zdržuje v nadmoř­ské výši od 1 500 do 2 000 metrů. S oblibou vyhledá­vá okraje pralesů nebo vysoké stromy rostoucí podél horských říček. V zimním, chladnějším období se tukan horský stěhuje v hejnech do nižších poloh, hlavně do údolí vodních toků.

Tukan horský dosahuje délky kolem 45 cm a samec i samice jsou zbarveni stejně. V době mimohnízdní se tukan horský potuluje po okolí v menších hejncích, zpravidla o šesti až deseti členech. Poletují v korunách stromů a hledají potravu. Na větvích otrhávají měkké bobule nebo vyzobávají dužinu zralých plodů, které jsou jejich hlavní potra­vou. Mimo to pravidelně vyhledávají i potravu živo­čišnou. Na větvích stromů loví mláďata drobných druhů gekonů nebo leguánů a také vybírají mláďata z hnízd menších druhů ptáků. Rádi chytají i hmyz a jeho larvy. V době hnízdění žijí tukani horští v pá­rech. Hnízdo si zakládají v dutinách stromů, zpravidla více než deset metrů nad zemí. Hnízdní kotlinu nevystýlají, jen někdy si do ní zanesou několik drobných větviček či listů. Samice snáší dvě až tři vejce, na nichž střídavě sedají oba partneři po 16 až 17 dní. Společně se starají i o výchovu mláďat a přinášejí jim rozmělněné ovoce a hmyz. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 45 dnů a pak vylétají, na noc se však do hnízda ještě vracejí, než se rodinná skupinka vydá na potulky.

Názvy ve světě

Tukan horský

Anglicky: Gray-breasted Mountain Toucan

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur horskýTukan bělolícíTukan hnědohřbetýTukan hnědošíjnýTukan krátkozobýTukan žlutohrdlýTukan obrovský

Podělte se s námi o názor na tento text →