Aktuálně: 4 505 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Tukan hnědošíjný

Ramphastos brevis

Tukan hnědošíjný

Ramphastos brevis

Tukan hnědošíjný

  • Výskyt: Severo-západ Jižní Ameriky
  • Velikost: 49 cm
  • Hmotnost: 370-480 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 16 dnů
  • Potrava: Plody, příležitostně bezobratlí a drobní obratlovci
Tukan hnědošíjný
Kam se řadí?

Tukan hnědošíjný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Ramphastos - tukan
Tukan hnědošíjný
Kde žije?

Tukan hnědošíjný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 07:28
7 612 2 minuty čtení

Jedná se o velký druh tukana vyskytující se ve vlhkých nížinných lesích a v lesích rostoucí v podhůří na pobřeží Pacifiku ve státech Kolumbie a Ekvádor. V oblasti jeho výskytu stále probíhá značné odlesňování, ale přesto je tukan hnědošíjný ještě místně poměrně běžný. Obývá vlhké lesy Chocó, podle kterých dostal i některá cizojazyčná jména, například anglické Choco toucan. Celková rozloha jím obývané plochy je odhadována na 110 000 km2.

Tukan hnědošíjný je velice podobný tukanovi hnědohřbetému (Ramphastos swainsonii), který je však větší. Dalším rozdílem je, že tukan hnědošíjný má tmavou oblast zobáku pouze černou, na rozdíl od tukana hnědohřbetého, u kterého zde najdeme i zřetelně hnědou barvu. Nejjednodušším rozpoznávacím znakem jsou však jejich hlasy. Hlas tukana hnědošíjného je skřípavý, u tukana hnědohřbetého kňučivý.

Samičky tohoto druhu snáší 3-4 čistě bílá vejce, která jsou inkubována po dobu 16 dní. Mláďata jsou vzletná ve věku přibližně 45-50 dní.

V Evropě je tento tukan chován pouze v jedné zoologické zahradě, a to v holandské Zoo Veldhoven.

Čeleď tukanovití (Rhamphastidae) zahrnuje ptáky střední velikosti (30-61 cm), s ohromným, zářivě velkým zobákem. Je skoro z poloviny tak dlouhý, jako celé tělo. Pestré zbarvení je variabilní nejen jako rozlišovací znak mezi druhy, ale také i uvnitř druhu. Zbarvení peří tukanovitých je nejčastěji tmavé, často černé s kontrastně zbarvenými skvrnami na hlavě a na šíji, což podtrhuje zbarvení zobáku.

Jejich křídla jsou krátká a tupá a ptáci je používají k letu jen zřídka. Mají krátké a silné končetiny a drápy, kterými se pevně přidržují větví, přičemž jsou dva prsty otočeny dozadu a dva dopředu. U většiny druhů se samec a samice od sebe neliší.

Názvy ve světě

Tukan hnědošíjný

Anglicky: Choco Toucan, Německy: Küstentukan, Dánsky: Chocótukan, Španělsky: Tucán del Chocó, Finsky: Kolumbiantukaani, Francouzsky: Toucan du Choco, Italsky: Tucano Cioco, Japonsky: Chokokimuneoohashi, Japonsky 2: チョコキムネオオハシ, Holandsky: Chocótoekan, Norsky: Chocotukan, Polsky: Tukan górski, Rusky: Чокосский тукан, Slovensky: Tukan žlto-čierny, Švédsky: Chocótukan, Čínsky: 乔科巨嘴鸟

Mohlo by vás také zajímat

Tukan bělolícíTukan hnědohřbetýTukan krátkozobýTukan žlutohrdlýTukan obrovskýTukan pestrýTukan rudozobýTukan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →