Aktuálně: 5 729 inzerátů166 352 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Výroba klece pro menší druhy papoušků

Výroba klece pro menší druhy papoušků
Ing. Zbyněk Pokorný 06.04.2010, 20:47
23 129 6 minut čtení

Tato voliérka (klec) je určena pro umístění do pokoje, proto jsem volil provedení z lamino desek v barvě podobné jako nábytek.

Vnější rozměry základní skříně jsou 90 cm délka, 60 cm výška a 40 cm hloubka. Prvním krokem byl nákup desek. V Globusu mi je nařezali přesně na míru (no, přesně...ale lepší než se s tím pižlat doma).

Horní a spodní desky mají rozměr 90 x 40 cm a boční desky 56,4 x 40 cm. Síla desky byl 1,8 cm. Zadní stěnu tvoří překližka o rozměrech 90 x 60 cm a síle 5 mm.

Postup práce je vidět na obrázcích ve fotogalerii. Horní a spodní desku jsem provrtal a zahloubil, udělal jsem tři otvory na každé straně. Potom jsem vždy natřel patřičné spoje lepidlem Chemopren extrem a po zavadnutí (15 min) pevně sešrouboval. Stačilo by asi pouze sešroubování bez lepení, ale jistota je jistota.

Výroba klece pro menší druhy papoušků

Naopak pouze na lepení bych nespoléhal (špatná zkušenost). Po spojení spodní části se musí nasadit horní deska, je lepší něčí asistence kvůli přesnému sesazení.

Na zadní stěnu se přitluče menšími hřebíky překližka. Hrany, které budou vidět je vhodné pokrýt nažehlovací hranou (páskou).
Montáž této skříně trvala se vším všudy 2,5 h.

Poté jsem vyrobil z plechu spodní tác pro snadnou výměnu papíru v kleci. To už jde v běžně vybavené domácí dílně hůř. Já měl k dispozici ohýbačku plechu v práci. Přední hranu jsem nastříkal stříbrným sprejem a připevnil šroubek pro snadné vytažení.
Bylo by možné místo plechu slepit vaničku z plexi nebo plastu, okraje cca 1,5-2 cm.
Nejnáročnější byla výroba přední masky (mříže). Z latě 3,2 x 1,7 cm jsem udělal rám o vnějším rozměru 90 x 56 cm.
Krajní latě jsem zevnitř provrtal vrtákem (2,3 mm) do hloubky cca 1,8-2 cm a rozteč děr 11-12 mm.
Zamýšlel jsem udělat celou mříž z drátu a spoje sletovat. Předpokládaný vzhled je na fotografii. Ale protože cínem to šlo pájet velmi špatně a mosazí to dá moc práce a dojde k zprohýbání drátů a každý spoj pak vypadá trochu jinak, tak jsem se to rozhodl udělat s dřevěnýma laťkama.
To umožnilo obejít se bez lakování, svařovaná mříž by se musela přestříkat, protože by jinak nevypadala esteticky dobře. A běžná barva je měkká, takže by asi po nějakém čase používání byla poškozena od zobáků andulek.
Dráty jsou použity svařovací, s měděnou úpravou. Průměr 2 mm a jeden je o průměru 4 mm, aby pevně držel dvířka.

Výroba klece pro menší druhy papoušků

Dřevěné laťky jsou opět lepeny a šroubovány. Pozor je potřeba dát na umístění šroubů, aby se nekřížily, a pozor na jejich hloubku, aby nenarážely na dráty. Rám je z měkkého dřeva, vzpěry jsou z dubového dřeva (vyrobeny na míru ve stolárně).
Na vrtání všech lišt je praktická stojanová vrtačka, já měl stojan na uchycení ruční vrtačky.
Sesazení není úplně snadné, aby všechny dráty zapadly kam mají. Kolem dvířek jsem zaslepil provrtané lišty nažehlovací hranou, aby dráty nevypadly. Je možné je provrtat v těchto místech jen částečně a nasunout dovnitř z boku, před sešroubováním krajních lišt. Ale snazší je zaslepení na závěr.
Dvířka jsem si nechal svařit v práci. Na koncích jsou kabelová očka s průměrem díry asi 4,2 mm. Protože místa sváru nevypadaly pěkně, tak jsem je přestříkal stříbrnou barvou. Zavírání je vyřešeno pomocí očkového šroubovacího háčku, který tvoří doraz, aby se dvířka neotvírala dovnitř.
Z přední strany je závorka zapadající do dvou oček. Celý rám je upevněn na skříň čtyřmi šrouby v rozích.
Součástí vybavení jsou dvě houpačky, větší a menší, upevněné na šroubovací očka. Dále dvě tyčky z tvrdého dřeva (zadní strana přišroubovaná skrz překližku, přední nasunuta zářezem na drát) a jedna přírodní větev, misky, dřevěný žebříček atd.
V levém horním rohu je zářivkové osvětlení 11 W. Původně tam byla žárovka, ale moc topila a kvůli výměně se musel odšroubovat přední rám.
Osazenstvo tvoří tři andulky (žlutá, zelená a modrobílá), rozměry klece a rozmístění předmětů jim umožňuje přelétat a ne pouze šplhat. Šplh je možný jen po přední straně,jinak by se musely dodat nějaké mříže nebo výstupky po vnitřních stěnách.
Vše je názorně vidět ve fotogalerii.

Výroba klece pro menší druhy papoušků

Rozpis materiálu a ceny:

  • desky lamino - 291,60 Kč
  • překližka - 118,30 Kč
  • lať 32 x 17 mm celkové délky 280 cm - asi 50-60 Kč
  • 4 dřevěné příčky cca 11 x 15 mm délky 49,5 cm
  • Chemoprén extrém 120 ml tuba (stačí i menší) -  59,50 Kč
  • lamino nažehlovací hrana 5 m balení - 40 Kč (levnější je koupit metráž, ale neměli stejný odstín)
  • hřebíky 1,6 x 22 mm 17,90 Kč (balení asi 250 ks, stačí cca 30 ks)
  • vruty různé (12 ks cca 4 x 40 zapuštěné na skříň, 4 ks cca 4 x 50 zapuštěné na rám, 8 ks cca 3 x 30 na vzpěry a 4 ks 4 x 30 na upevnění rámu na skříň) asi 30 Kč
  • 40 drátů 2 mm a 1 drát 4 mm, délka 1 m, dalších pár kusů na dvířka a rezervu. Cena odhadem 110 Kč (já koupil mnohem větší množství než nakonec bylo potřeba, kvůli změně plánů).
  • plech cca 93 x 42 cm vč. ohybů (použit ze zásob, cenu nevím)
  • 2x kabelové očko cca 4 x 4 mm, průměr díry zvětšit na min. 4,1 mm, 5x větší šroubovací očko (na houpačky a doraz dvířek) a 2x menší, s vnitřním průměrem cca 4,2 mm (na závoru). Sprej libovolné barvy, malé množství, vrtáky 2,3 mm + 4,1 mm na dráty a 5 mm + 6 mm na šrouby, 12 mm na zahloubení.
  • Zářivkové osvětlení 11W, rozměry cca 30 x 10 cm, oblé hrany. Cena 189 Kč.

Celková cena do 1200 Kč, podle toho, co máte v zásobách za materiál a nářadí. V ceně není vybavení (houpačky atd.).

Případné dotazy směřujte na mailovou adresu: week30@post.cz
Jindřich

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat