Aktuálně: 5 019 inzerátů173 911 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Chov bažantů

Chov bažantů
Ing. Zbyněk Pokorný 15.05.2014, 16:00
10 181 4 minuty čtení

Již od pradávna měli hrabaví ptáci v životě člověka velmi významnou úlohu, když se hlavně uplatňovali při obživě lidí. V některých světadílech není lovení divokých kurů ani v dnešní době bohužel nijak omezeno a na talíř se následně dostanou i velmi vzácné druhy bažantů. Toto mohu osobně potvrdit, jelikož v roce 2006 jsem spolupracoval s jedním „Vietnamcem“ a ten mi opravdu velmi živě vyprávěl, jak nejen jeho rodina, loví různé druhy bažantů. Nemohl pochopit, že se bažanti dnes chovají na okrasu, když jsou prý tak dobří k jídlu. Čistě náhodou v jednou výtisku časopisu Fauna, byl článek o chovu satyrů. Můj kamarád z „Vietnamu“, když jsem tento článek četl, uviděl vyobrazeného Satyra temnicky a zcela bezprostředně zajásal.: „Mirku, to by byl oběd“. Opravdu, v celé Asii se dodnes běžně loví k jídlu bažanti stříbrní, bažanti paví, pávi zelení, ale i jiné druhy bažantů a okrasné drůbeže, které bychom měli rádi ve svém chovu. Věřím, že v některých částech jižní Ameriky je tomu zcela stejně.

Později v historii byly hrabaví ptáci používány i k jiným účelům. Například indiáni hojně využívali pera z kurů k různým ozdobám a slavnostem, čínští mandaríni zdobili své klobouky po staletí pery z kurů, kdy se tyto ozdoby staly symbolem postavení a důstojnosti.

Od středověku již patřila výsada lovu divokých kurů v Evropě jen šlechtě a různí bažanti, koroptve, křepelky se objevovali na stolech těchto pánu velice hojně.

Lidé se snažili o zdomácnění kurovitých ptáků a nejlépe se to člověku povedlo u kura bankvilského z kterého pochází dnes každá slépka na našem dvorku. Když přešlo právo na odstřel kurů na myslivecké sdružení a volný lov ptáků byl omezen. Myslivecká sdružení začala aktivně s chovem kurů a to jak tvrz. Polodivokým chovem, tak i s chovem ve voliérách, bažantnicích.

Chov bažantů

Nejvýznamnějším a vlastně jediným druhem bažantů chovaných ve volné přírodě v Evropě se stal Bažant obecný. Z ostatních druhů kurovitých ptáků měli své postavení v evropských zemích a tak i u nás Koroptev polní a Křepelka polní.

Všeobecný popis chovu

V České republice má zájmový chov bažantů a ostatní hrabavé drůbeže dlouholetou tradici. Je zde mnoho chovatelů, kteří se této zálibě věnují. Nemusím snad ani zdůrazňovat, že zde velmi aktivně funguje Klub chovatelů bažantů a vodního ptactva.

Znám chovatele, kteří chovají třeba jen dva tři druhy bažantů, ale i takové, kteří jsou v dobrém slova smyslu touto zálibou posedlý a jejich chovatelská zařízení a chov jako takový je na velmi vysoké úrovni. Jedním z nich je například majitel krásného autosalonu Auto centrum Boura v Činěvsi, nedaleko Poděbrad. Pokud, budete mít někdy cestu kolem určitě každému doporučuji tuto oázu klidu.

Jeho chovatelské zařízení je opravdu velmi krásné a zvířata jsou ve velmi dobré kondici. Pravidelně zde odchovává 16 a více druhů bažantů a několik druhů okrasné vodní drůbeže.

Většina chovatelů má své svěřence ubytované ve voliérách, ovšem poznal jsem i chovatele, který pravidelně odchovával jen v oploceném výběhu koroptve, orebice, bažanty zlaté a královské. Musím přiznat, že jsem to chtěl také zkusit a tak jsem do volného výběhu, kde máme Husice nilské, pustil zastřihnuté bažanty královské, orebice rudé a jeden pár koroptve polní. Nejdříve vypadalo, že vše probíhá dobře, zvířata prospívala, hřadovala na nižších větvích stromů a hlavně nikam se nesnažila prchnout. Ovšem problém na sebe nenechal dlouho čekat. Náš pozemek začala pravidelně navštěvovat samice krahujce, a pokud se jí nepodařilo ulovit některého z mých oblíbených holubů pávíků, tak se vrhala na orebice a koroptve, tím všechno plašila a následně tito ptáci zůstávali po útoku dlouho schovaní a v šoku, takže jsem od způsobu tohoto chovu upustil a nyní máme vše již tak zvaně pod střechou. Největší starost nám v našem chovu dělá kohout od bažanta stříbrného. Tento opravdu krasavec, je jako většina kohoutů tohoto druhu dosti agresivní, takže při pohybu ve voliéře musí být ošetřovatel velice obezřetný. Dokonce jsem byl nucen, jelikož k nám chodí mnoho malých dětí, kteří dávají své ruce blízko pletiva, nainstalovat zdvojenou stěnu, jelikož tento kohout útočí na každého návštěvníka, který byť jen projde okolo voliéry.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat