Aktuálně: 4 979 inzerátů173 938 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Gekon pruhovaný a jeho chov

Gekko vittatus

Gekon pruhovaný a jeho chov
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2019, 15:00
6 276 7 minut čtení

Gekon pruhovaný bývá někdy též nazýván jako gekon páskovaný nebo gekon čokoládový. Za všemi těmito třemi českými názvy stojí jeho zbarvení. Ve volné přírodě se vyskytuje na území mezi Jávou a Šalamounovými ostrovy.

Ve zbarvení převládají různé odstíny hnědé barvy s bílými proužky. Hnědá barva může mít odstíny od žlutohnědé až po čokoládově hnědou. Bílé proužky sahají od očí do týlu. Odsud pak vede jeden bílý pruh středem hřbetu až k ocasu. Na ocase má gekon pruhovaný pět dalších bílých pruhů, tentokrát příčně vedených. Většinou je barva mírně odlišná vzhledem k pohlaví. Samci bývají světlejší, zatímco samice tmavší. Kresba světlých pruhů je pak u obou pohlaví shodná. Určení pohlaví u dospělých jedinců, však nebývá složité. Samečka rozeznáme dle vyvinutých pórů na stehnech. Ty jsou vybaveny hřebínky mazu. Dalším rozpoznávacím znakem samečků, jsou zvětšené váčky hemipenisu. Takto rozdílný pohlavní dimorfismus, lze však pozorovat až u starších a větších kusů. U mláďat se pohlaví pouze odhaduje podle odstínů hnědé barvy. Ty se však mohou lišit i vzhledem k rozrušení při chytání nebo bývají závislé na chovném prostředí.

Pro chov gekona pruhovaného se doporučuje terárium s minimálními rozměry 0,7 x 0,7 x 0,5 m a teplotou v rozmezí od 28 do 30 °C. Relativní vlhkost vzduchu je optimální kolem 50-ti % hranice. V uvedených rozměrech lze chovat pár nebo i samečka a dvě samice gekona páskovaného. Někteří chovatelé praktikují chov i v menších rozměrech. Nezřídka se ale setkávají s problémy při sestavování chovné skupinky (1,2) tak, aby spolu gekoni vycházeli. Dochází k drastickým soubojům mezi dvěma samičkami. Problém nastává, ať se jedná o příbuzné nebo nepříbuzné jedince. Vztahy mláďat bývají bez problémů, ale zhruba po půl roce stáří začínali nevybíravé šarvátky. Jakmile dojde k vyřešení hierarchie ve skupině, bude vládnout samec s vítěznou samicí a slabší utlačovaná samička stráví většinu času v úkrytu. Její zdravotní a výživný stav je pak o poznání horší než u dominantní samice. Může to dojít až tak daleko, že u slabší samice začnou měknout kosti. Ve větších rozměrech terária se toto chování částečně eliminuje.

Pro chov gekona páskovaného vyhovuje teplota mezi 28-30 °C s možnými letními výkyvy až k 33 °C. V zimním období naopak postačuje denní teplota kolem 25 °C bez lokálního výhřevu. Je vhodné pouze slabší podlahové topení pro udržení požadované teploty. Během nočního poklesu teploty v zimním období, může spadnout teplota až k 22 °C. Vlhkost není nutné nějak zvlášť měřit, její optimální hodnotu zajistí každodenní večerní rosení. V těchto odpovídajících podmínkách zahajuje gekon pruhovaný rozmnožování ve stáří osmi nebo devíti měsíců. Samice snáší po dvou vejcích každý měsíc. Vejce bývají přilepena na větve, kůru nebo i na skleněnou stěnu terária. Samice praktikuje snášku tak, že zadními končetinami přidrží vejce na vybraném předmětu, dokud nezaschne jeho vápenitá skořápka. Během kladení je nutné samičku nerušit, jinak snadno dochází ke spadnutí nedostatečně přischlého vajíčka, které se rozbije. Již pár dnů po snesení vajec, dochází k opětovnému páření. Sameček začíná samici pronásledovat a dorážet na ni. Strká do ní čenichem a olizuje její ocas. Od ocásku postupuje sameček až ke krku, kde se k samici přichytí a dochází k páření. Pohlavní akt trvá v průměru od dvou do pěti minut. Ke spáření dochází zhruba pět dnů od snášky. Do té doby proběhne řada neúspěšných pokusů o páření, kdy samice před samcem úspěšně uniká. Samečci gekona pruhovaného vydávají během námluv slabé zvuky, připomínající štěkot. Zhruba deset dnů po úspěšném páření lze na samičce pozorovat březost. Při pohledu na její břicho ze spodu spatříme přímo prosvítající vejce. I v této době je samec stále otravný a samici pronásleduje. Ke kladení dochází po měsíci od předchozí snůšky. Rozdíly bývají pouze v řádu několika málo dnů.

Vejce gekona páskovaného necháme inkubovat přirozeně v chovném teráriu. Délka inkubace trvá kolem osmdesáti až sto dnů. Doba vývoje je závislá na teplotě v teráriu, může se tedy výrazně lišit a při nízkých teplotách trvá i déle než sto dnů. Proto by se měl chovatel obrnit velkou trpělivostí a nemanipulovat s vejci ani po 100 dnech inkubace. Pokud jsou vejce oplozená a teplota u nich neklesne pod 20 °C a nevystoupí nad 33 °C a pokud pravidelně večer rosíte terárium, dříve nebo později ke zdárnému vylíhnutí dojde. Jakákoliv chovatelova manipulace s vejci znamená úmrtí plodu. Vhodné je snesená vejce zabezpečit například děrovaným kelímkem nebo síťkou. Čerstvě vylíhlí gekoni se často stávají potravou rodičů. Platí to především pro mladé rodiče, starší chovné kusy už se kanibalismem tolik neprojevují. Samozřejmě za předpokladu plnohodnotné krmné dávky hmyzu. Starší gekoni už nejsou ano tolik plašší a klidně se nechají pohladit nebo odstrčit rukou chovatele. Vylíhlí gekoni se brzy po vylíhnutí svlékají. Často se tak děje ještě v síťce chránící vejce. Po svleku přemístíme mláďata do samostatných terárií. Plně postačují rozměry 20 x 20 x 20 centimetrů, kde bude použit podlahový nebo stropní výhřev. Denní teplotu držíme kolem 30 °C s nočním poklesem až k 22 °C. I mláďatům chovnou nádrž každodenně porosíme. Mladé gekony pruhované krmíme malými cvrčky, moučnými moly a smýkaným hmyzem odpovídající velikosti. Nabízený hmyz vždy poprášíme vitamínovými přípravky. Prášek lze nasypat i přímo na substrát a mláďata někdy olizují vitamíny přímo ze země. Mláďata rychle rostou a za čtrnáct dnů dosahují délky kolem sedmi centimetrů. Ve dvou měsících už mají třináct centimetrů a v jednom roce života dosahují délky dospělých zvířat - kolem 25 centimetrů.

Gekon páskovaný přijímá jako krmivo různě velké cvrčky, obři moučné červy Zophobas morio nebo smýkaný hmyz. Jednou za čas lze krmnou dávku zpestřit myším holátkem. S oblibou slizuje gekon pruhovaný ze skla terária kapičky nektaru. Nektarový nápoj připravíme smísením vlažné vody s medem. Nektar lze doplnit některým z vitaminových doplňků nebo například rozdrcenou pilulkou B-komplexu. Berte však takový nápoj jako pouhý doplněk a nabízejte jej pouze asi jednou měsíčně.

[youtube]https://www.youtube.com/embed/7HTVOiNOO3k&pbjreload=10[/youtube]

Párek gekonů pruhovaných

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat