Aktuálně: 5 144 inzerátů172 470 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Umělý odchov činčilích mláďat

Umělý odchov činčilích mláďat
MVDr. Dominika Švehlová 01.02.2014, 16:00
4 175 5 minut čtení

V současné době není vzácností, že se majitelům činčilího páru rodí mláďata. Rozmnožování činčil v zajetí totiž není nic těžkého ani náročného na znalosti či zkušenosti, protože rodiče (nebo samotná matka) se o své ratolesti bez problému postarají sami - a dobře. Bohužel někdy se stane, že ne všechno jde tak, jak by mělo: buď je mláďat v jednom vrhu příliš mnoho (tři a více) a samice je "nestihne" nakrmit, nebo nemá činčilí máma dostatek mléka ani pro menší počet potomků, nebo mládě z nějakého důvodu o matku přijde či je odvrženo. Ve všech těchto případech musí nastoupit "náhradní máma" v podobě člověka, má-li narozený drobeček přežít.

Protože už jsem dostala nejeden mail na téma "Jak přikrmovat činčilí mládě", rozhodla jsem se o tom rovnou něco napsat.

Činčilí sirotci - kam s nimi

Může se stát, že samička při porodu uhyne nebo má ve vrhu tolik mláďat, že je nezvládne dostatečně nakrmit, a je proto lepší jí jedno nebo více mladých vzít. Nejlepší řešení je mláďatům najít vhodnou náhradní mámu, tedy činčilí samici, která má také čerstvě narozené jedno, maximálně dvě mláďata. Vlastní i osiřelá mláďata je dobré natřít nebo posypat nějakou výrazně vonící látkou (například obsahující mentol), aby je samice nemohla rozeznat po čichu. Potom je menší pravděpodobnost, že je odmítne. Lze dokonce uvažovat i o morčecí samici, popřípadě o činčile, které svá mláďata právě odstavila.

Pokud není v okolí žádná vhodná náhradní matka, je třeba mláďata krmit z ruky. I přesto je dobré, pokud se o ně může postarat aspoň jejich otec nebo jiná starší činčila. Novorozená mláďata totiž nepotřebují ke svému přežití pouze potravu, ale musí být zahřívaná (ideální je teplota 27 °C) a po nakrmení je třeba jim promasírovat bříško a tím podpořit trávení, močení a kálení. Dospělý jedinec je také bude čistit a dá jim základy činčilího sociálního chování.

Umělý odchov činčilích mláďat

Čím a jak miminka krmit

Mladé činčilky se rodí zubaté (mají už prořezané hlodáky) a pokud jsou dostatečně velké (= okolo 40 g), vydrží bez krmení díky svým zásobám "z dělohy" asi 12 hodin. Je tedy poměrně dost času zorganizovat náhradní péči.

Mladičkým činčilkám lze malou stříkačkou nebo kapátkem podávat směs sušeného mléka a převařené vody v poměru 1:1. Tuto směs je třeba vždy namíchat čerstvou a podávat o tělesné teplotě (asi 38 °C). Při krmení je nutné držet činčilku vzpřímeně hlavičkou nahoru, aby mohla dobře polykat. Krmit se musí velmi opatrně a po troškách, aby tekutinu nevdechla! To může být pro činčilu smrtelné. Pokud by se stalo, že bude toto umělé krmení mládě nadouvat, lze zvolit jiné ředění: 30 % sušeného mléka, 60 % převařené vody a 10 % glukózy (např. Glukopur). Přikrmovat lze také směsí kondenzovaného mléka (Tatra) a heřmánkového čaje v poměru 1:2. Pokud se zdá, že mláděti tato směs nechutná, je dobré změnit značku mléka.

Zpočátku se mládě krmí každé 2 hodiny. Pokud není k dispozici dospělá činčila, je třeba mu po nakrmení promasírovat dolní část bříška teplým, vlhkým smotkem vaty, což činčilku stimuluje k močení a kálení.

Druhý týden po narození lze směs zahustit, například troškou rýžové kaše pro kojence. Do směsi lze přidat jednu kapku multivitamínu nebo probiotika (koupit od veterináře).

Intervaly mezi krmením se postupně prodlužují na 4 a později až na 6 hodin. Je třeba stále hlídat hmotnost mláděte, pokud roste dobře, lze přikrmování ukončit v 5-6 týdnech, ale pokud jsou přírůstky malé, lze ho dokrmovat až do věku 10 týdnů. Přestože mláďata činčil už druhý týden ochutnávají seno a za týden obvykle i granulky, je třeba jim stále dávat mléko, které jim pomůže dobře trávit i "dospěláckou" stravu.

Orientační hmotnost mláďat

  • po narození: 40 g
  • ve dvou týdnech: 80 g
  • v měsíci: 120 g

Další péče o mláďata

Nejčastější příčinou úhynu mladých činčilek je podchlazení. To hrozí především tehdy, když se mládě narodí na dně klece, v průvanu nebo ho nemá kdo zahřát. Podchlazené mládě lze ohřát v teplé vodě (strčit ho tam až po hlavičku) a potom ho opatrně vysušit ručníkem. Přitom se mu promasíruje hrudník. Vhodné je do blízkosti mláděte vložit hřející pytlík a činčilku udržovat v teplotě okolo 27 °C.

Péče o matku

Pokud nemá novopečená matka dostatek mléka, může se stát, že hladová mláďata jí rozkoušou bradavky. Matka se pak bude samozřejmě kojení bránit. Proto je dobré několik prvních dní bradavky kontrolovat a v případě potřeby je natírat například přírodním krémem Kamillosanem, který není pro mláďata škodlivý ani po pozření. Pokud jsou bradavky příliš poraněné, je dobré mláďata aspoň přikrmovat uměle.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

MVDr. Dominika Švehlová

Autorem od: 20.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat