Aktuálně: 5 019 inzerátů173 898 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Dětské závody na ponících

Dětské závody na ponících
Ing. Zbyněk Pokorný 17.03.2019, 15:00
2 870 6 minut čtení

Závody a soutěže pony jsou považovány za přehlídku mladých jezdeckých talentů. Tato disciplína si proto zaslouží nemalou pozornost. Dokonce se na našem území koná i mistrovství České republiky v závodech pony. Následující text popisuje podobné závody na území Velké Británie.

Právě na území této země jsou velšští pony velice populární. Velšský horský pony (sekce A) a velšský pony do 137 centimetrů (sekce B) jsou chovány především pro malé děti. Právě pro ně jsou malí poníci optimálními společníky, kamarády a učiteli základů jezdeckého sportu. Závody a soutěže poníků ve Velké Británii zastřešuje The Welsh Pony and Cob Society. Soutěží se smí účastnit děti od třech do devíti roků. Podmínkou je stáří ponyho minimálně čtyři roky a také zařazení do jedné ze dvou výše uvedených sekcí A nebo B. Tak malé děti nesmí samozřejmě závodit bez vodiče, kterým musí být osoba starší šestnácti let. Zpravidla se jedná o jednoho z rodičů dítěte.

Co se týče kohoutkové výšky závodních poníků, je ve Velké Británii poněkud přísnější metr. Výška v kohoutku nesmí přesáhnout 122 centimetrů, zatímco na našem území je povolena výška do 137 centimetrů. V ČR se pak pony při závodech rozdělují do dvou skupin, kdy jedna kategorie je do 122 cm kohoutkové výšky a druhá od 123 do 137 centimetrů kohoutkové výšky. Poník je uzděn jednoduchým jednou či dvakrát lomeným udidlem. Otěže drží soutěžící dítě a vodítko upevněné k nánosníku drží vedoucí starší osoba. Žádné pomocné otěže, bandáže nebo ostruhy nejsou vůbec povoleny. Hlavní estetickou stránku představuje jezdecký oblek mladého závodníka, ve kterém nesmí chybět rukavičky a tříbodové helmy. I vodič musí mít stylový společenský oděv, který by měl barevně ladit s jezdcem. Je-li vodičem matka dítěte, obléká často šaty nebo sukni a na hlavě nechybí krásný klobouk. Otcové si na sebe berou vestu nebo sako. Sladěná dvojice předstoupí před porotu, která hodnotí dětské jezdce. Hlavním hodnotícím kritériem je poslušnost a zvládnutá ovladatelnost poníků. Samozřejmě také vedení ponyho při závodě a sed dítěte. Posuzovatelé hodnotí i estetiku. Mladý jezdec tak předvádí svůj jezdecký um beze strachu s vědomím, že kdyby se pony přeci jenom splašil, tak dospělá osoba na druhém koci celou situaci jistí. Často lze ale spatřit rodiče s prověšeným vodítkem, aby jasně ukázali, že jejich dítě je schopno zvládat poníka samo.

Jedna z oblíbených soutěží nese název Začínající jezdec. Tato kategorie je určená pro valachy, či klisny velšských poníků sekce A, B a WPBR. Anglický název této rubriky je First Ridden. I zde platí věkové omezení poníka minimálně čtyři roky a výška kohoutku nesmí převýšit 137 centimetrů. V této kategorii může být závodníkovi i dvanáct let. V této soutěži si mladý jezdec předvádí svého ponyho sám bez vodiče. Skupina závodníků se svými poníky předstoupí před porotu, která je sleduje v kroku, klusu i ve cvalu. Poník i mladý jezdec musejí být co nejvíce sladěni. Výstroj má závodní dvojice v anglickém stylu. Mnohem důležitější je ovšem jezdecký výkon – jak závodník ovládá svého ponyho, jak pony reaguje na povely a jestli je ovládání jezdce korektní. Vzhledem k vyšší věkové hranici jezdců, je zde možné pozorovat už bohatší zkušenosti. Porota tak může závodníka požádat o ukázku jednotlivých cviků, které už může mít dítě nacvičené z domova nebo lze také předvést volnou jízdu. Často posuzovatel vyzve všechny zúčastněné, aby se prezentovali stejnými cviky. Snadno pak porotce získá obrázek o tom, jaké má kdo jezdecké schopnosti.

Další oblíbenou kategorii soutěží je Best Young Handler, česky – Mladý vystavovatel. Nároky na poníky se příliš nemění, opět musí mít čtyři roky, účastnit se mohou jak klisny, tak i valaši velšských poníků, zařazených do sekcí A, B, C a WPBR s kohoutkovou výškou do 137 centimetrů. Závodníci se podle věku dělí na dvě kategorie. Do mladší kategorie spadají děti do dvanácti let a druhá kategorie zahrnuje závodníky od třinácti do osmnácti roků. Mládež se v této kategorii snaží v co nejlepším světle prezentovat před zrakem porotce. Vystoupení zahrnuje ukázku v kroku, klusu a také v postoji typickém pro dané plemeno poníka. Úspěch v této kategorii dosáhnou děti jen po pečlivém a dlouhém tréninku se svými poníky. Hlavním kritériem pro hodnocení je zvládnutá ovladatelnost ponyho, a také jak se podaří soutěžícímu upoutat pozornost poníka. To se projevuje klidným postojem.

Poslední závodní kategorii, kterou si popíšeme je anglicky pojmenovaná Open Ridden, což lze do češtiny přeložit jako Otevřená jezdecká třída. Určená je pro hřebce, valachy a klisny poníků velšských plemen všech sekcí. Kůň musí mít opět aspoň čtyři roky, ale kohoutková výška není omezena. Koně jsou pouze rozděleni do výšky 137 cm a druhá kategorie je od 138 centimetrů výše. Závodník musí mít minimálně dvanáct roků, a pokud závodí na hřebci, tak aspoň čtrnáct let. Soutěžící musí opět disponovat jezdeckým oblekem včetně rukavic a tříbodové helmy. Závodí se ve všech chodech, nejdříve skupinově a pak jednotlivě. Porotce při závěrečném hodnocení zmíní klady i zápory soutěže a mladému závodníkovi se snaží vysvětlit, co pro příště vylepšit. Pro juniory jsou to opravdu ceněné rady, a pokud si vysoutěží ještě některou z drobných cen a zažijí skvělý zážitek, určitě budou rádi absolvovat přípravu na další ročník. Budou se tak posouvat dál v jezdeckém umění a to je hlavním cílem dětských soutěží a závodů.

Záznam z mistrovství ČR v závodech poníků, jezdci 10-13 let

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat