Bandikut gunnův

Perameles gunnii

Výskyt: Austrálie a Tasmánie
Délka těla: 27-35 cm
Hmotnost: 450-900 g
Březost: 12,5 dne
Počet mláďat: 1-5 ks
Potrava: Žížaly a larvy
velikost písma:  A A A
16.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1209 zobrazení     0 komentářů

Bandikut gunnův byl pravděpodobně v západní Austrálii již vyhuben a nyní se vyskytuje jen na Tasmánii. Tento druh má dlouhé uši jako králík a široké bílé pruhy na zadku. Přes den odpočívá a v noci osaměle slídí po okolí.

V dospělosto dorůstá bandikut gunnův délky těla mezi 27-35 centimetry, ocas se pohybuje v rozmezí 7-11 centimetrů, hmotnost těla kolísá od 450 do 900 gramů.

Bandikut gunnův obývá ve volné přírodě Austrálii a Tasmánii; kde navštěvuje otevřené stepi a stromy osázené městské okrsky.

Vyhrabává žížaly a larvy hmyzu pomocí pohyblivého chobotu a předních nohou se silnými drápy. Podle mělkých kuželovitých děr v zemi poznáme, že zde v noci hrabali bandikuti. Jako u všech vačnatců následuje porod velmi brzy po oplodnění. Březost totiž trvá pouhých 12,5 dne. Poté se rodí 1-5 mláďat. Malinkatá embrya zůstávají po dobu několika měsíců v matčině vaku a jsou samostatná až po 4 - 5 měsících.

Řád bandikutů (Peramelemorphia) obsahuje čeledi bandikutovití a bandikutcovití, což reprezentuje valnou většinu všežravých vačnatců. Všechny druhy tohoto řádu se vyskytují na území Austrálie a Nové Guiney. Všechny druhy jsou polyprodontní, tedy mají několik párů dolních předních zubů, v případě bandikutů jsou to páry tři. To napovídá, že se vyvinuli z kunovců.

Bandikut gunnův je kriticky ohrožený druh.
 

Bandikut gunnůvNázvy ve světě

Anglicky: Eastern Barred Bandicoot

Foto: http://museumvictoria.com.au

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.