Tana malá

Tupaia minor

Výskyt: Jihovýchodní Asie
Délka těla: 11,5-13,5 cm bez ocasu
Hmotnost: 50-80 g
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     830 zobrazení     0 komentářů

Toto štíhlé červenohnědé zvířátko se špičatým čenichem, velkýma očima a lysýma ušima připomíná vzhledem malou veverku. Dlouhý ocas používá tana malá při šplhání po stromech k udržování rovnováhy a pohyblivé lysé prsty s drápy umožňují pevné uchopení. Protože má tento druh mnoho nepřátel - například hady, mangusty a dravé ptáky - prchá před nimi na stromy nebo se skrývá pod nízkými keři či kameny.

Tana malá je ohrožena především ničením prostředí. Délka těla kolísá v rozmezí mezi 11,5-13,5 centimetry, ocas je pak dlouhý 13-17 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí mezi 50-80 gramy.

Tana malá je domovinou v jihovýchodní Asii; konkrétně tam obývá tropické lesy.

Jako první popsal tany přírodovědec a chirurg kapitána Jamese Cooka, William Ellis v roce 1780. Když tany poprvé spatřil, myslel si, že se jedná o veverky. Tany jsou na první pohled veverkám opravdu velice podobné a díky podobnému, téměř až stejnému způsobu života mají spoustu podobných rysů. Ani domorodci je navzájem nerozlišují a mají pro veverky i tany jedno společné jméno tupai. Toto místní jméno bylo základem pro rodové jméno tan, Tupaia, a čeleď Tupaiidae. Mezi veverky byly zařazeny celých 40 let.
 

Tana maláNázvy ve světě

Anglicky: Pygmy Tree Shrew, Německy: Zwergtupaja, Slovensky: Tana drobná

Foto: http://www.planet-mammiferes.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.