Veverka kapská

Xerus inauris

Výskyt: Afrika
Velikost: 38-56 cm
Hmotnost: 400-800 g
Březost: 46-78 dnů
Počet mláďat: 1-3 ks
Délka života: Až 15 let
Potrava: Semena, hlízy, hmyz
velikost písma:  A A A
02.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1264 zobrazení     0 komentářů

Podobně jako ostatní zemní veverkyveverka kapská dlouhé a silné drápy, které jí umožňují vyhrabávat rozsáhlé systémy tunelů, v nichž žije. Srst na hřbetě a na hlavě je hnědá s růžovým odstínem a na bocích je bílý pruh. Také obličej, nohy a břicho jsou bílé a na bázi ocasu probíhá černý pruh, zatímco špička je bílá. Tyto veverky jsou všežravé, vyhledávají semena, hlízy a masité kořínky a také hmyz a ptačí vejce. Žijí v koloniích po šesti až deseti členech, vzácně jich může být i třicet. Čekávají až do východu slunce, pak vylezou z nor, ale za chladných a nevlídných dnů zůstávají pod zemí.

Veverka kapská dorůstá délky těla 20-30 centimetrů, ocasu 18-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 400-800 gramy.

Veverka kapská obývá jižní Angolu, Zimbabwe, Botswana, Jihoafrickou republiku a Namibii; vyskytuje se zde v otevřené krajině. Veverky kapské žijí v několikačlenných skupinách, v kterých bývá obvykle 6 až 10, v některých případech až 30 členů. Jsou to velice bystrá a plachá zvířata a při hledání potravy.

Samice rodí po 46-78 denní březosti ve své noře jedno až tři slepá a holá mláďata. Prvních několik dnů svého života tráví v norách, kam jim matka nosí potravu. Mezi 21. až 22. dnem života otevírají oči a již v osmi týdnech většinou opouštějí matku. Veverka kapská se v přírodě nedožívá obvykle více než tří let, v zajetí se může výjimečně dožít až 15 let.
 

Veverka kapskáNázvy ve světě

Anglicky: South African Ground Squirrel, Německy: Kap-Borstenhörnchen

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.