Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Vakoveverka větší

Petaurus norfolcensis

Vakoveverka větší

Petaurus norfolcensis

Vakoveverka větší

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 18-23 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 200-300 g
  • Březost: 14-17 dnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Potrava: Nektar, pyl, hmyz
Vakoveverka větší
Kam se řadí?

Vakoveverka větší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Phalangeriformes - kuskusové
  • Nadčeleď: Petauroidea
  • Čeleď: Petauridae - vakoveverkovití
  • Rod: Petaurus - vakoveverka
Vakoveverka větší
Kde žije?

Vakoveverka větší

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
4 728 2 minuty čtení

Osrstěná létací blána sahá od pátého prstu přední končetiny k zadní a huňatý ocas slouží jako kormidlo. Díky tomu může vakoveverka větší uletět i více než 50 metrů.

Na hřbetě je vakoveverka větší zbarvena modrošedě až šedohnědě, naspodu je krémově bílá, na hlavě má tmavé pruhy a vzpřímené lysé uši. Vakoveverka větší je velmi čilá, hbitá a také rychlá, silné prsty s ostrými drápy jí usnadňují šplhání. Tento druh vede noční život. Den přečkává vakoveverka v úkrytu, který bývá nejčastěji v dutině stromů. Doupě si vystýlá listím.

Živí se nektarem a pylem a strhává svými řezáky proužky kůry, aby si opatřila larvy hmyzu a mízu. Krmení v lidské péči by mělo obsahovat sladké tuzemské i exotické ovoce (jablka, hrušky, hroznové víno, kiwi, melouny, mango, cherrymoa, kaki, banány...), některé druhy zeleniny (dobře přijímají např. rajčata, dýně, okurky) a bílkovinnou složku, ideálně krmný hmyz (cvrčky, šváby, zofíky) který lze částečně nahradit kočičími konzervami, vařenými kuřecími droby, popř. holaty hlodavců. Vakoveverka větší žije v rodinách, ročně má samice pouze jedno mládě.

V dospělosti dosahuje tento druh délky těla 18-23 centimetrů, ocas pak bývá dlouhý 22 až 30 centimetrů, dospělý jedinec dosahuje hmotnosti v rozmezí 200 – 300 gramů.

Ve volné přírodě se vakoveverka větší vyskytuje v Austrálii, také v severovýchodním Queenslandu a střední Victorii. Zde obývá blahovičníkové a pobřežní lesy.
 

Názvy ve světě

Vakoveverka větší

Anglicky: Squirrel Glider

Mohlo by vás také zajímat

Sklípkan největšíPrskavec většíBudníček většíVakoveverka páskovanáVakoveverka bezblanáDrsek většíŠidélko většíSvětluška většíKlikoroh devětsilový

Foto: http://www.geolution.nl/

Podělte se s námi o názor na tento text →