Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Veverka sluneční

Heliosciurus gambianus

Veverka sluneční

Heliosciurus gambianus

Veverka sluneční

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 31-52 cm s ocasem
  • Hmotnost: 250-350 g
Veverka sluneční
Kam se řadí?

Veverka sluneční

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Heliosciurus - veverka
Veverka sluneční
Kde žije?

Veverka sluneční

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
2 971 2 minuty čtení

Olivově hnědá kropenatá veverka má na pesících žluté, hnědé a šedé proužky. Na ocase má veverka sluneční 14 černých proužků a kolem očí bílý kroužek. Po vyplašení šplhá na stromy co nejdál od zdroje nebezpečí. Hnízdo si tato veverka vystýlá v dutině stromu, ale každou noc mění listy za čerstvé.

V dospělosti dorůstá veverka sluneční délky těla 15,5-21 centimetrů, ocas se pohybuje od 15,5 do 31 centimetrů, hmotnost dospělého zvířete kolísá od 250 až do 350 gramů.

Veverka sluneční se vyskytuje od Senegalu po Súdán, na jih až do Angoly a severní Zambie; kde obývá lesy savany a sekundární porosty.

Své jméno dostala veverka sluneční podle toho, že se ráda vyhřívá na slunci.

Tento druh je řazen do čeledi veverkovití. Veverkovití obsazují v oblasti svého rozšíření prakticky všechna stanoviště. Zemní veverky si staví podzemní nory. Ostatní veverky, včetně létajících, si budují hnízda v dutých kmenech nebo větvích, některé ale jen v listí nebo v korunách stromů.

Druhy žijící ve studených klimatických podmínkách nebo na horách upadají do zimního spánku, někdy i na více než půl roku. Letní spánek se naopak vyskytuje u několika druhů žijících v suchých oblastech.

Většina z nich je aktivní ve dne, někteří jsou ale noční živočichové. Velmi dobře šplhají a přežijí bez zranění i pády z velké výšky. Některé druhy vytvářejí společenstva, spíše jsou to ale samotáři.

Názvy ve světě

Veverka sluneční

Anglicky: Gambian Sun Squirrel, Německy: Graufußhörnchen, Slovensky: Veverička sivonohá

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga sluneční - zlatýVeverka prévostovaVeverka kapskáVakoveverka většíVakoveverka páskovanáVakoveverka bezblanáVeverka obecnáVeverka popelaváSlunečnice pestrá

Foto: http://www.worldnature55.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →