Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Veverka prévostova

Callosciurus prevostii

Veverka prévostova

Callosciurus prevostii

Veverka prévostova

  • Výskyt: Malajský poloostrov, Borneo
  • Velikost: 21-54 cm s ocasem
  • Hmotnost: 250 g
  • Březost: 46-48 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Délka života: Kolem 15 let
  • Potrava: Ovoce, plody, semena
Veverka prévostova
Kam se řadí?

Veverka prévostova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Callosciurus - veverka
Veverka prévostova
Kde žije?

Veverka prévostova

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
6 993 2 minuty čtení

Nápadné zbarvení je pro tuto stromovou veverku typické. Svrchní část je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech.

Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Přiživuje se i na plantážích olejných a kokosových palem. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny.

Veverka prévostova se vyskytuje na Malajském poloostrově, Sumatře, Borneu, ostrově Celebes a dalších menších ostrovech. v roce 2008 byla IUCN uznána jako LC (stupeň ohrožení je nižší nebezpečí)

Veverka prévostova patří zcela bez pochyby k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Živí se převážně ovocem a jinými plody, semeny a občas i drobnými živočichy. Přiživuje se i na plantážích olejných a kokosových palem.

Březost trvá u tohoto druhu od 46 do 48 dní. Mívá 2-4 mláďata. Dožívá se kolem 15 let.

Názvy ve světě

Veverka prévostova

Anglicky: Prevost's Squirrel, Francouzsky: Écureuil de Prévost, Holandsky: Prevosts klapperrat, Chorvatsky: Prevostova vjeverica, Italsky: Scoiattolo tricolore, Maďarsky: Prevost-mókus, Německy: Prevost-Hörnchen, Polsky: Wiewiórka trójbarwna, Rusky: Белка Превоста, Slovensky: Veverica Prévostova

Mohlo by vás také zajímat

Veverka slunečníVeverka kapskáVakoveverka většíVakoveverka páskovanáVakoveverka bezblanáVeverka obecnáVeverka popelavá

Foto: http://www.nerjarob.com

Podělte se s námi o názor na tento text →