Mangusta liščí

Cynictis penicillata

Výskyt: Jižní Angola, Namibie a JAR
Délka: 23-40 cm
Hmotnost: 500-800 g
Březost: 45-57 dnů
Počet mláďat: 1-5 ks
Potrava: Ptáci, žáby, hlodavci
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     806 zobrazení     0 komentářů

Tato mangusta je výjimkou v čeledi promykovitých, protože během roku mění jak zbarvení, tak kvalitu srsti. Na jihu je navíc zbarvena víc dožluta, na severu šedě. Srst na ocase má bílé špičky. Má dlouhé drápy, pomocí nichž si vyhrabává dlouhé nory nebo se stěhuje do staveb surikat a zemních veverek. Mangusta liščí obvykle žije v malých rodinných skupinách, složených z rodičovského páru a potomků včetně dospělých, ještě neschopných rozmnožování. Živí se hlavně hmyzem, termity, mravenci a brouky, příležitostně loví ptáky, žáby a hlodavce, loupí vejce. Dokonce je mangusta liščí známá tím, že loví hady – i jedovaté druhy. Je to zvíře teritoriální, samec značkuje území kolonie výměškem pachových žláz.

Mangusta liščí dosahuje délky těla 23-40 centimetrů, ocasu 18-30 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 500-800 gramů.

Domovinou tohoto druhu je Jižní Angola, rovněž Namibie a Jihoafrická republika; obývá zde otevřené savany a křovinaté porosty. Jsou aktivní ve dne, kdy se vyhřívají na sluníčku a často se vztyčují na zadních nohách pro lepší rozhled. Před nebezpečím prchají do nor.

Mangusty náleží do čeledi promykovití (Herpestidae) - jsou drobné, velmi rychlé šelmy, které žijí v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a ve středomořské oblasti Evropy. Jsou příbuzné cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám.
 

Mangusta liščíNázvy ve světě

Anglicky: Yellow Mongoose, Francouzsky: Mangouste jaune, Holandsky: Vosmangoest, Chorvatsky: Žuti mungos, Maďarsky: Rókamanguszta, Německy: Fuchsmanguste, Polsky: Mangusta lisia

Foto: http://brighterfuturechallenge.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.