Žralok modrý

Prionace glauca

Výskyt: Tropické vody
Délka těla: 4-6 m
Počet mláďat: 4-56 ks
Délka života: Až 20 let
Potrava: Ryby, bezobratlí, mořští plazi a ptáci
velikost písma:  A A A
02.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3996 zobrazení     0 komentářů

Žraloun modravý je nesporně nejelegantnějším členem řádu žralounovitých. Má krásný tvar, sytě modrou barvu s lesklými boky a bílým bři­chem, nápadně velké oko a štíhlé ploutve. Patří k nejrozšířenějším druhům žraloků, až na nejchladnější pásmo moří obývá celý svět. Nejhojnější je ovšem v teplých tropických vodách.

Žralok modravý je velmi rychlý a vytr­valý plavec a prokázalo se, že pravidelně táhne podél velkých mořských proudů až daleko k severu. Je to ži­vorodý druh, který mívá poměrně mnoho mláďat, vel­ké samice až přes sto. Většinou však samice rodí mé­ně (4 až 56) 40 cm dlouhých mláďat. Tito žraloci se rozmnožují výhradně v tropických vodách. Mláďata jsou hned po narození životaschopná a samostatná.

Žralouni modraví dosahují průměrné délky do 4 m, jen rekordní kusy mohou měřit až 6,5 m, protože však jsou štíhlí, nedosahují takové váhy jako jiní velcí žraloci. Do­žívají se asi 20 let.  Žralok modravý se živí vším možným, co plave ve vodě, od ryb, větších bezobratlých i mořských plazů a ptáků až po zdechliny kytovců a různé odpadky včet­ně plechovek a láhví.

Na člověka útočí poměrné často a dorážejí i na čluny, počet útoků však není tak vyso­ký, protože tento druh žije hlavně na volném moři a s koupajícími se lidmi nepřichází do styku, škodí spí­še rybářům a velrybářům, i když se často spokojují jen s odpadky. V některých zemích se loví pro maso.

Žralok modrýNázvy ve světě

Anglicky: Blue Dog, Chorvatsky: Pas modrulj, Německy: Blauhai, Norsky: Blåhai
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: nature.ca

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.