Aktuálně: 5 722 inzerátů166 293 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Vietnamské prase

Sus bucculentus

Vietnamské prase

Sus bucculentus

Vietnamské prase

  • Původ: Vietnam
  • Hmotnost: 60-80 kg
  • Březost: 113-116 dnů
  • Cena: 500 Kč za sele
Vietnamské prase
Kam se řadí?

Vietnamské prase

Taxonomie

  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Suimorpha - nepřežvýkaví
  • Čeleď: Suidae - prasatovití
  • Podčeleď: Suinae - pravá prasata
  • Rod: Sus - prase
Ing. Zbyněk Pokorný 13.03.2015, 19:52
29 973 3 minuty čtení

Vietnamské prase pochází, jak již napovídá jeho název z Vietnamu. Nicméně svou oblibu získalo nejen tam, ale po celém světě. Do České republiky bylo dovezeno v době, kdy jsme měli s Vietnamem blízké vztahy, nejdříve bylo chováno pouze v zoologických zahradách a odtud se postupně rozšířilo i k soukromým chovatelům.

Vietnamské prase bylo v průběhu let vyšlechtěno ve více barevných varietách. Nejčastěji se můžeme setkat s černými prasaty, může ale být i šedé, strakaté i bílé. Typický je pro tento druh prohnutý hřbet a visící břicho, které díky krátkým nohám tahá skoro po zemi. V dospělosti dosahuje vietnamské prase hmotnosti 60-80 kilogramů.

Vietnamská prasata se dají snadno ochočit, mají klidnou povahu, jsou učenlivé, přiběhnou na zavolání atd. Tyto a spousta dalších kladných vlastností z něj dělají oblíbeného chovance. Příznivá je i jeho cena, která se pohybuje kolem 500 Kč za sele. Často se kříží s domácími i divokými prasaty, hmotnost takových kříženců je ale podstatně vyšší.

Krmení těchto prasat je velice nenáročné. Prasata jsou všežravci a opravdu žerou vše. Ideální je možnost pastvy, zarostlá zahrada a v ní volnost pohybu, to je pro ně ráj. Potom i náklady na chov jsou minimální, nutné je jen zajišťovat vodu na pití. Každý tuto možnost však nemá, a tak sele nebo selata musíme ustájit ve chlévě nebo v ohradě. V ohradě mohou vietnamská prasata být od jara do pozdního podzimu, ale tato doba nám na výkrm stačí.

Sviňky se poprvé připouští ve stáří 5-6 měsíců. Pohlavní akt trvá u prasat až 40 minut a je dobře ho asi po 15 hodinách opakovat. Když vše proběhlo dobře, tak se říje za tři týdny nebude opakovat a vy můžete za 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny čekat radostnou událost. Nebo také za 113 až 116 dní, to je doba březosti prasat. Během této doby můžete potravu sviňce přilepšovat i jadrnými krmivy. Blížící se porod poznáme podle zvětšených struků, neklidu, sviňka si často lehá a vstává, přenáší podestýlku. Porod probíhá většinou bez komplikací a trvá 2 až 8 hodin. Když jsme u porodu přítomni, tak selatům pomůžeme zbavit se plodových obalů a hlenů. Selata odstavujeme od matky ve stáří 6 až 8 týdnů.

Názvy ve světě

Vietnamské prase

Anglicky: Viet Nam Warty Pig

Mohlo by vás také zajímat

Přeštické černostrakaté prasePrase LandracePrase bílé ušlechtiléPrase PietrainPrase HampshirePrase DurocPrase bradavičnatéPrase zakrsléPrase pralesníPrase divoké

Podělte se s námi o názor na tento text →