Sklípkan hrubý

Grammostola grossa

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 110 mm
Počet vajec: 50-2000 ks
Krmivo: Cvrčci, sarančata, švábyy
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1257 zobrazení     0 komentářů

Sklípkan hrubý je ve volné přírodě rozšířen v těchto zemích: Uruguay, Brazílie, Paraguay a Argentina.

V dospělosti dorůstá tento druh sklípkana velikosti až 11 centimetrů. Zbarvení těla je hnědé až téměř černé. Delší chlupy na zadečku a končetinách jsou světle hnědé. Ve stáří je sklípkan hrubý nazelenalý až mechově zelený. Samečci jsou menší než samičky. Patří mezi tzv. bombardizující sklipkany, kteří se brání vystřelováním ulomených žahavých chlupů ze zadečku (opisthosoma).

Terárium pro jeden exemplář sklípkana hrubého má mít rozměry minimálně 60 x 30 x 35 centimetrů. Asi 15 centimetrů vysoké dno složíme z květinové zeminy nebo jemného kokosového humusu. Zemina musí být dobře upěchovaná, aby se do ní pavouci nebořili. Substrát pokryjeme vrstvou suchého dubového listí. Pro vybudování úkrytu použijeme kusy korkovníkové kůry a k pití napájecí misku o průměru 12 až 15centimetrů. Sklípkan hrubý je v zásadě velmi mírumilovný, a protože v teráriu často přebíhá sem a tam, můžeme jej dobře pozorovat. Když je vyrušen, brání se, jak již bylo zmíněnovýše, bombardizací.

Sklípkan hrubý požírá hlavně sarančata, cvrčky a také šváby. Adultním jedincům předkládáme velmi vzácně i jedno myší holátko.

Foto: http://www.chromatopelma.de

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.