Leguánek Poinsettův

Sceloporus poinsettii

Výskyt: Střední Amerika
Velikost: 30 cm
Počet mláďat: 11 ks
Krmivo: Cvrčci, sarančata, mouchy
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1022 zobrazení     0 komentářů

Leguánek Poinsettův obývá ve volné přírodě USA a Mexiko. Vyskytuje se v těchto zemích na suchých a skalnatých oblastí.

Leguánek Poinsettův dosahuje v dospělosti délky těla až 30 centimetrů, z toho ovšem asi polovina připadá na jeho ocas. Základní zbarvení se různí v závislosti na příslušnosti k určitému poddruhu, od světle šedé až bělavé přes nažloutlou nebo oranžovou až po olivově zelenou. Na hřbetě a ocase je kresba z tmavých příčných pruhů; typický je i krční límec, tmavá hlava a šedá nebo nažloutlá břišní strana těla. Samečky zdobí tyrkysové modré hrdlo a podobně zbarvené pruhy na břiše. Leguánek Poinsettův se dožívá věku až šesti let.

Pro jeden pár tohoto leguánka potřebujeme terárium o minimální velikosti alespoň 100 x 60 x 80 centimetrů. Dno terária pokryjeme směsí písku a jílu. Na zadní stěnu, popřípadě i na jednu z bočních stěn, naaranžujeme skalní sráz. Úkryty poskytnou leguánkovi různé stabilní kamenné sestavy. Terárium kompletují větve, kořeny a také nesmí samozřejmě chybět vhodné pítko. Dvakrát týdně musíme celé terárium vystříkat vlažnou vodou.

Tento druh konzumuje v zajetí běžně dostupný hmyz z obchodu se zvířaty, jako jsou cvrčci, sarančata, mouchy apod.

Leguánek PoinsettůvNázvy ve světě

Anglicky: Crevice Spiny Lizard, Německy: Mexiko-Stachelleguan

Foto: http://www.wildherps.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.