Leguán pustinný

Dipsosaurus dorsalis

Výskyt: Mexiko
Velikost: 40 cm
Hmotnost: 70 g
Počet vajec: 3-8 ks
Krmivo: Zelené krmení
velikost písma:  A A A
03.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3166 zobrazení     0 komentářů

Leguán pustinný obývá ve volné přírodě jižní Mexiko a jihozápad USA.

V dospělosti se vyznačuje tento druh délkou těla kolem 40 centimetrů, z toho připadá 25 centimetrů na jeho ocas. Béžově až krémově zbarvená svrchní strana zavalitého těla nese kresbu složenou ze světlých skvrn a příčných pruhů. Pruhovaný je i ocas tohoto leguána. Břišní strana těla je krémová až bílá. Samečci mají oproti samicím tlustší kořen ocasu. Hlava bývá zakončená tupým čenichem.

Pro jeden pár budeme potřebovat terárium o minimální velikosti 150 x 60 x 80 centimetrů. Dno, složené ze směsi písku a jílu, by mělo mít průměrnou výšku 10 - 15 centimetrů (někde až 20 centimetrů). Doporučená výška i soudržnost zeminy musí být taková, aby si v ní mohli leguáni vyhrabávat tunelové systémy. Do terária vložíme různé kořeny a velké kameny nebo sestavíme z kamenů stabilní skalky. Zadní stěnu upravíme k lezení. Scházet nesmí ani vhodné pítko. Jednou denně kropíme terárium vodou. Dutiny a spodní vrstvy podkladu musíme udržovat stále vlhké.

Leguán pustinný požírá přednostně rostlinnou potravu: různé luční trávy i byliny, salát, květy, ale i zelenou trávu, popřípadě sušenou. Živočišnou potravu (například cvrčky) podáváme spíše jen vzácně.

Leguán pustinnýNázvy ve světě

Anglicky: Desert Iguana, Německy: Wüstenleguan

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.