Aktuálně: 4 985 inzerátů174 052 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Jak správně krmit morčata?

Sponzorovaný článek
Jak správně krmit morčata?
Ing. Zbyněk Pokorný 04.10.2023, 14:00
1 094 3 minuty čtení

Plánujete si pořídit morčátko nebo už doma nějaké máte? Jedním ze základních aspektů péče o tyto rozkošné hlodavce je poskytovat jim dobře vyváženou stravu, která odpovídá jejich nutričním potřebám. Proto byste měli vědět, co je pro morče skutečně nezbytné a na co byste neměli zapomínat při jejich krmení.

Čerstvá tráva a seno jako základ jídelníčku morčat

Na trhu najdeme různé druhy krmiv pro morčata, ovšem primární část jejich stravy by mělo tvořit kvalitní seno. Slouží totiž jako základní zdroj vlákniny, která je nezbytná pro podporu trávení a zdravou péči o zuby těchto rozkošných tvorů. Měli byste tedy zajistit, že bude seno vždy čerstvé, bez prachu a plísní a neustále k dispozici pro vaše morče.

Tráva je další podstatnou složkou základní stravy morčat. Pokud máte přístup k bezpečnému trávníku bez pesticidů nebo máte možnost si sami pěstovat čerstvou trávu, může to výrazně zvýšit jejich nutriční příjem. Navíc bylinky jako petržel, koriandr nebo třeba bazalka mohou být příležitostnými pochoutkami, které zpestří stravu vašeho morčete.

Zelenina a ovoce jako zdroj důležitých vitamínů

Pro zajištění plnohodnotné stravy vašeho morčete je důležité zahrnout do jejich jídelníčku také čerstvou zeleninu a ovoce, což jim poskytne klíčové vitamíny a živiny. Vynikající volbou jsou následující možnosti:

  • Listová zelenina: římský salát, špenát, kapusta jsou skvělé možnosti. Vyhněte se ledovému salátu, protože postrádá nutriční hodnotu.
  • Paprika: bohatá na vitamín C, který je pro morčata zásadní.
  • Mrkev: oblíbená mezi morčaty, ale krmte jí střídmě kvůli obsahu cukru.
  • Jablka a jahody: tyto plody mohou být podávány jako příležitostné pamlsky, protože obsahují přírodní cukry.

Zeleninu a ovoce vždy důkladně omyjte a odstraňte všechna semínka nebo pecky, které by mohly být škodlivé. Pamatujte, že morčata mají velice citlivý trávicí systém, proto zavádějte nové krmivo postupně, abyste se vyhnuli podráždění žaludku.

Jak správně krmit morčata?

Granulované krmné a obilné směsi

Kromě sena, trávy a čerstvé zeleniny a ovoce můžete vašemu mazlíčkovi poskytnout granulované krmivo pro morčata a různé obilné směsi. Hledejte vysoce kvalitní krmivo pro morčata, které je formulováno tak, aby vyhovovalo jejich nutričním potřebám. Vyhněte se granulím pro jiné hlodavce, protože nemusí obsahovat správnou rovnováhu živin. Nicméně je důležité myslet na to, že granule by měly být pouze doplňkovou součástí stravy morčat, nikoliv hlavním zdrojem výživy.

Pokud si nevíte rady s výběrem, podívejte se do internetového obchodu Zooroyal.cz, kde najdete širokou nabídku vysoce kvalitních krmiv pro morčata.

Význam čisté vody

Stejně jako každý jiný domácí mazlíček i morčata potřebují neustálý přístup k čisté a čerstvé vodě. Poskytněte jim tedy napájecí láhev s vodou pro zajištění správné hydratace. Napáječku denně kontrolujte, abyste se ujistili, že funguje správně a voda zůstává čistá.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat