Aktuálně: 4 978 inzerátů174 004 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Ruční dokrmování holoubka diamantového

Ruční dokrmování holoubka diamantového
606 7 minut čtení

Popis

Holoubci diamantoví (Geopelia cuneata) pochází z Austrálie a obývají především nepříliš prorostlé lesy, křovinaté porosty nebo městské parky. Jejich potravou v přírodě jsou semena trav, plevelů a obilovin. Díky tomu se také často pohybují na zemi, v zajetí na dně voliéry.

Délka těla je 20-24 cm včetně ocasu a hmotnost se pohybuje v rozmezí 30-43g. Jedná se o jedny z nejmenších holubů na světě. Holoubci diamantoví jsou nejrozšířenějším druhem holoubků chovaných v zajetí. Jsou to nenároční ptáci vhodní pro začátečníky. V chovech se objevují v různých barevných mutacích. Přírodní zbarvení je tmavě šedé s oranžově zbarveným okružím kolem očí. Mezi barevné mutace patří například straka, albino, skořice, nebo stříbrná. Zdobí je také bílé tečky na křídlech.

Holoubci se rádi vystavují slunečním paprskům, na kterých se vyhřívají. V zimním období je potřeba zajistit jim minimální teplotu 10 až 12 °C.

Ptáci se mohou dožít až 10 let. Pohlaví lze rozeznat ve stáří kolem 2-3 měsíců, kdy se samcům začíná zvětšovat okruží kolem oka a začíná se dvořit. V tomto věku také začíná první přepeřování. Dvoření probíhá tak, že se samec samici "uklání", přičemž roztahuje ocasní pera. Vše je doprovázeno hlasitým houkáním. Samice mají oranžový proužek kolem oka naopak jemnější, nevýrazný a obvykle se nijak neprojevují.  

Chov 

Holoubci jsou dobří letci, proto potřebují větší a prostornější voliéru. Jako podestýlku používáme bukové štěpky. Krmení máme umístěné ve spodní části voliéry, jelikož se tam nejvíce zdržují. Naše holoubky chováme v bytě společně s papoušky a vzhledem k prostoru jsme museli zvolit menší voliérku. Mají ale možnost každodenního proletu po místnosti, kterou rádi využívají. Zpátky do voliérky se vracejí sami nebo se do ní nechají jednoduše přesunout. Voliérka má rozměry 60x60x70 cm (V x D x H). V letním období obývají větší voliéru venku. Pro ptáky chované pouze ve voliéře by mohla stačit voliéra velikosti cca 2x1x2 m (V x H x D). Ale držíme se pravidla, čím větší, tím lepší. Je vybavená větvemi, hnízdem, dřevěnými plošinkami a houpačkou. Když se holoubci pohybují v horní časti voliérky, většinou než bidlo zvolí plošinky, kde odpočívají. Často také využívají zavěšené houpačky.

Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového

Krmení 

Naše holoubky krmíme vlastní namíchanou směsí zrnin, která obsahuje 4 druhy prosa, lesknici, lněné semínko, niger semínko a mohár. Dále jim podáváme mák, který je u nich velmi oblíbený a granule Serinus Microspheres 25/18, zelené krmení nebo nadrobno nastrouhanou mrkev, jablko či červenou řepu. Rádi uvítají i klasy senegalského prosa. Občas ptákům nabídneme i živý hmyz, konkrétně moučné červy. 

Při odchovu pár s mláďaty krmíme standardně a krmnou dávku obohacujeme o domácí vaječnou míchanici smíchanou se zeleným krmením. V době odchovu dodáváme také Calcium s D3. 

Vaječnou míchanici připravujeme z nastrouhané mrkve, jablka, natvrdo uvařeného vejce a pár piškotů bez cukru. Vše nadrobno nastrouháme a smícháme. Přidáváme také med a přisypeme trochu prosa. Nakonec přidáme na drobno nakrájené zelené krmení v podobě natě z mrkve, polníčku, pampelišky nebo ledového salátu. 

Odchov

Holoubci pohlavně dospívají ve věku 6-8 měsíců. Hnízdění je však ideální až ve věku kolem jednoho roku. Hnízdí v otevřených hnízdech o rozměrech cca 12×8 cm (průměr × V), která se běžně používají pro drobné exoty. Před hnízděním dodáváme dostatek hnízdícího materiálu (například kokosové vlákno nebo jemné seno), kterým si pár hnízdo vystele a upraví dle sebe. Počet snesených vajec je stejně jako u všech holubů, a to pouze dvě. Odchov mláďat probíhá poměrně rychle a holoubci tak stihnou za sezónu zahnízdit vícekrát. Vejce jsou zahřívána 12-14 dní. Pár se při zahřívání snůšky střídá, přes noc sedí samice a přes den samec, případně oba. Mláďata se kroužkují ve věku 7-8 dní kroužkem s průměrem 4,0 mm. Samostatná jsou přibližně ve 35 dnech stáří.

Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového

Náš odchov

Naše holoubky necháváme obvykle hnízdit dvakrát za rok. Od jara jsou ptáci ve venkovní voliéře, ze které je na podzim přesouváme domů. V tuto dobu nám také začínají hnízdit. Domácí i venkovní voliéru obývají holoubci společně se zebřičkami, ale v době odchovu mláďat ponecháváme pár ve voliéře samotný.

Holoubci nám loni, v roce 2023, zahnízdili dříve a nakonec třikrát. Poslední odchov započali na konci října. Mládě se nakonec vylíhlo pouze jedno, jelikož plod ve druhém vejci odumřel. Rodiče se jako vždy vzorně starali. Ve věku 4 dní holouběti začínalo rašit peří a již vidělo oběma očima. Každým dnem bylo znát, jak roste a mění se. Ve věku 9 dní bylo mládě téměř opeřené a pomalu se blížil termín, kdy mělo vylétnout z hnízda.

Rodiče hnízdo navštěvovali již pouze na nakrmení mláděte, ale většinu času trávili na dně voliéry. Holoubci běžně vylétávají z hnízda ve věku 14 dní, kdy je poté rodiče ještě přibližně 2 týdny dokrmují. Holoubě ovšem z hnízda vyskočilo už ve věku 11 dní a odmítalo v něm i po navrácení zůstat. Pohybovalo se tedy s rodiči na dně voliéry. Začali jsme si ale všímat, že i když mládě často žadonilo, ani jeden z rodičů jej nenakrmil a vole mělo stále prázdné. Když se mládě i nadále nepokoušelo krmit samo, klesalo na váze, měnilo se jeho chování a nebyl znát další růst, začali jsme zvažovat, zda jej nezačneme přikrmovat dokrmovací kaší.

Nakonec jsme holoubě ve věku 17 dní začali ručně dokrmovat. Jeho váha byla pouze 19g . Jiná mláďata v jeho věku mívala váhu o více než 10 g vyšší. Namísto klece jsme holoubka umístili na následujících pár dní do inkubátoru i přesto, že byl již opeřený. Důvodem bylo zajistit mu teplo, aby se zahřál a dobře trávil. Teplotu v inkubátoru jsme nastavili na 27-28 °C. Dokrmovali jsme 3× denně dokrmovací kaší Nutribird A19 pro papoušky (dokrmovali jsme zrovna doma araraunu a Nutribird A21 jsme neměli), do které jsme první dny přidávali i trošku Roboranu. Teplota kaše byla 37 °C a hustota byla řídká. Na jedno krmení jsme do mláděte dostali 4-5 ml kaše. Holoubek se brzy naučil příjmat kaši ze stříkačky a krmení si pravidelně žádal.

Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového Ruční dokrmování holoubka diamantového


Ve 20 dnech stáří poprvé vzlétl, začal nabírat na váze a zajímat se o některé z předkládaného krmení v podobě směsi prosa a máku. Dočetli jsme se, že se holouběti má krmení ukázat, podobně jako by to sledoval u rodičů. Zkoušeli jsme tedy zobák napodobit prstem, kterým jsme do zrní "ťukali". Holoubek ihned zpozorněl a během několika minut začal prst napodobovat. Ze začátku do zrní jen narážel zobákem, ale za pár dní začal semínka i pojídat. Ve 22 dnech jsme již dokrmovali jen 2× denně. 

Ve věku jednoho měsíce již krásně přijímal zrniny a tak jsme přikrmovali už pouze navečer a přecházeli jsme na odstav. Vše se nakonec vydařilo. Ve věku 40 dnů holoubek vážil 33 g, byl již odstavený a zpátky ve voliéře se svými rodiči a starším sourozencem. Jedná se o samici mutace skořicová straka.  

Jsme rádi, že se naše "záchranná akce" vydařila a mládě se podařilo dochovat až na bidlo.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela a Markéta Karáskovy

Autorem od: 11.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat