Aktuálně: 5 006 inzerátů173 785 diskuzních příspěvků17 747 uživatelů

Vznik a vývoj psa

Vznik a vývoj psa
Lenka Krejčová 22.02.2007, 16:40
13 443 3 minuty čtení

K domestikaci psa došlo asi před 10 až 12 tisíci lety před naším letopočtem. Vedou se diskuze, zda pes má monofyletecký původ (pes pochází pouze z vlka), či polyfyletický původ (pes pochází z více předků – např. vlk, dingo, kojot, šakal…). Odborníci se většinou přiklánějí k tomu, že pes má polyfyletický původ. Ale vraťme se ještě do doby před 100 - 50 miliony let. Na Zemi se totiž objevili masožraví živočichové – CREODONTIA.

Asi před 54-38 milióny let, jak prozrazují vykopávky, se z rodu CREODONTIA vyvinul rod MIACIS, jeho „příslušníci" žili v oceánu. Byla to malá zvířata, která měla zatažitelné drápy. Z toho usuzujeme, že většinu života trávila na stomech. Byla podobna lasičce či tchoři. Z tohoto rodu se dále vyvinul pravděpodobně přímý předek psovitých šelem - HESPEROCYON (před 38 - 26 miliony let). Byl velký asi jako liška a žil v oblasti dnešní Severní Ameriky. Je považován za nejstarší druh, který má stavbu vnitřního ucha typickou pro čeleď psovitých šelem. Ten se samozřejmě dále vyvíjel až vznikl rod zvířat - CYNODISTIS (před 19 miliony let). Jeho členy dnes považujeme za nejstarší představitele nadčeledi Canoidea. Před 12 miliony let bychom na naší planetě mohli potkat velkou skupinu psů - TOMARCTUS - ze spodního miocénu, u nichž nalézáme poprvé stejné utváření chrupu jako u soudobého psa. Mezi nejvýznamnější představitele rodu tomarctus patří tito:
 

CANIS FAMILIARIS PALUSTRIS (pes rašelinný)

Byl malého vzrůstu (40-45 cm). Jeho předchůdci byli šakal a vlk. Z tohoto plemene pocházejí dnešní teriéři, špicové, knírači, čau – čau, batavský pes na Sumatře

CANIS FAMILIARIS INTERMEDIUS

Toto plemeno bylo větší a mohutnější než pes rašelinný. Dalo za vznik většině loveckých plemen, jezevčíkům, ohařům, honičům, ale i bišonkovi, pudlovi, pekingskému palácovému psíku…

CANIS FAMILIARIS INOSTRANZEWI

Byl mohutný a měl velkou lebku, takže z něj pochází většina velkých plemen psů – severští tažní psi, někteří špicové, samojedi, buldoci, bernardýni, boxeři, novofundlandští psi, leonbergři a podobně.

CANIS FAMILIARIS LEINERI

Byl velký, měl úzkou hlavu a údajně byl velmi rychlý, proto z něj pochází chrti, irští vlkodavové a podobně.

CANIS FAMILIARIS MATRIS OPTIMÉ

Popostup vznikal z indického vlka a šakala. Měl střední postavu, nízkou lebku a ne moc dobře vyjádřený stop (přechod mezi čelem a nosem). Je předchůdcem dnešních ovčáckých plemen psů.

CANIS FAMILIARIS DECUMANUS

Byl velice velký a mohutný. Z něj pocházejí dnešní molosoidní plemena.

Vlk euroazijský Vlk euroazijský Foto: Lukáš Sedláček

Mezi pravděpodobné předky psů patří také šakal Mezi pravděpodobné předky psů patří také šakal Foto: Lukáš Sedláček

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat