Aktuálně: 5 030 inzerátů173 558 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Leguán zelený

Leguán zelený
Stanislav Rek 27.03.2008, 17:12
34 651 7 minut čtení

Leguán zelený pochází z Jižní a Střední Ameriky , kde žije v deštných lesích poblíž řek. Tito plazi dokáží výborně šplhat po stromech a také plavat .V přírodě leguáni většinou odpočívají na nějaké vodorovné větvi a v případě ohrožení se zachrání skokem do vody. A to klidně z výšky několika metrů.V přírodě se živí převážně různými listy stromů a měkkým ovocem .

Leguán zelený je u nás velice často chovaný a prodávány plaz. V případě, že jej však chceme chovat měli bychom si předem vyřídit povolení chovu nebezpečných druhů zvířat, mezi které tento celkem neškodný býložravec, bohužel patří. Ve vyhlášce 75/1996 sb., která uvádí seznam nebezpečných druhů zvířat, jsou totiž uvedeni všichni ještěři, kteří v dospělosti dosahují délky jednoho metru i více. Takže leguán zelený, který vyjímečně dosáhne velikosti přes dva metry, do této skupiny patří. Toto se vyřizuje na krajské veterinární správě a poplatek činil v roce 2006, 1000 Kč za každé zvíře. Toto povolení má platnost tři roky a pak jej lze podáním písemné žádosti již bezplatně prodloužit na další stejně dlouhé období. Povolení si musíme vyřídit již na mladé zvíře a né až dosáhne určené hranice. Chov bez povolení se považuje za přestupek. Na leguána zeleného se nevztahuje ochrana Cites, takže není třeba jej registrovat.

Leguána zeleného chováme v přiměřeně velkém teráriu, které vybavíme hlavně vodorovnými větvemi na šplhání o průměru minimálně 50 mm. Ideální jsou větve, které mají hrbolatější kůru, například silnější větve dubu, švestky a podobně, po kterých se leguánovi dobře šplhá. Pozor však například na akát, který má ideální kůru, ale je však jedovatý. Na dno terária dáme třeba nějaký ručník a podobně a nebo rašelinu s pískem, lignocel a podobně. Nepoužíváme štěrk neboť mladí leguáni někdy mají tendenci polykat kameny. U mladého leguána zeleného je dobré také sledovat, zda náhodou nepožívá také rašelinu.

Leguán zelený Leguán zelený

Živé rostliny v teráriu nelze používat, leguán je dokáže velice rychle zkonzumovat. Měl jsem kdysi v teráriu 2 metry vysokou rostlinu (Narančilu), která má půlmetrové listy s velkými ostny. Leguán dokázal tak velkou rostlinu zlikvidovat během 14 dnů.

Terárium by mělo být vybaveno i větší miskou s vodou leguáni se totiž rádi koupou. Dále je terárium nutno vybavit teploměrem, vyhřívací žárovkou, dle velikosti zvířete. Mladému zvířeti stačí 25-40 W. Leguán musí mít možnost vyhřát se pod žárovkou, kde je teplota kolem 35 °C. Terárium musí být také vybaveno UV žárovkou nebo zářivkou a je dobré mít v teráriu i vyhřívací kámen. Teplotu v teráriu udržujeme během dne mezi 25 až 30 °C, v noci pak 20-22 °C. Vyhřívací, UV žárovky, zářivky je ideální spínat za pomocí spínacích hodin, které jsou běžně k dostání. Ideální délka dne kdy terárium vyhříváme je 12 hodin. Terárium rosíme 2x denně, hlavně večer a pokud se leguán zelený převléká je dobré i častěji. Viděl jsem chov leguána volně v bytě, při takovém chovu však musí mít možnost se během dne vyhřát tak jako v teráriu.

Chov více leguánu zelených v jednom teráriu bývá někdy problém protože samci si většinou hájí svoje teritorium. Zkoušel jsem chovat 2 samce v teráriu 2 x 3 m a 4 m vysokém, ale i v tak velkém prostoru se to nepodařilo a musel jsem je rozdělit. Jinak jsou leguáni většinou velice čistotní a naučí se v teráriu chodit na jedno místo, takže by to neměl být problém ani při volném chovu v bytě. Pozor však na jedovaté rostliny kterých se pěstuje spousta například Diffenbachia, Ardisia, Hoya, Euphorbia, kterých je asi 1000 druhů a patří sem například i Vánoční hvězda, Hedera, Calanchoe, Croton, Oleandr, Pachypodium, Bougainvillea a podobně.

Povahově jsou leguáni zelení velice mírní. Je to velice zvídavé a inteligentní zvíře, které se většinou podaří úplně ochočit. Před lety jsem koupil na teraristické burze leguána zeleného, kterého prodávající odchytil v Brněnském parku. Byl to zřejmě leguán, který někomu utekl. Tento leguán, který byl velký asi 80 cm, byl velice útočný a nedůvěřivý. Po několika měsících však úplně zkrotl. Leguáni se většinou brání tak, že se vás snaží zasáhnout ocasem. Pokud takového leguána chytíte do ruky, tak vás většinou při pokusu o útěk poškrábe. Leguána nikdy nechytáme za ocas, neboť jej může v případě ohrožení uvolnit. Tento sice většinou naroste znovu, toto však trvá dost dlouho a né vždy naroste do původní délky. Pokud má leguán zelený přerostlé drápy je třeba mu je, tak jako například u papoušku, zastřihnout. Zastřihujeme vždy jenom kousek, tak abychom neporanili cévky.

Nikdy se mně žádný jedinec nepokusil kousnout. Chce to mít jako u všech zvířat trochu trpělivosti. Hodně důležité v chovu leguána zeleného je pestré a kvalitní krmivo, což chovatelé často podceňují. Pokud Leguána krmíme jednostranně například jenom salátem, má většinou takové zvíře životnost jen několik let. Je třeba do krmení dodávat i nějaké vitamíny pro plazy, dají se koupit i vitamíny určené přímo pro leguána zeleného. Správné krmení a přísun vitamínu je ještě důležitější pro mladá zvířata jimž se vyvíjí kostra a potřebují mimo jiné dostatečný přísun vápníku. Krmíme salátem, čínským zelím, pampeliškami, jetelem, vojtěškou (dá se koupit i sušená granulovaná vojtěška), ptačincem žabincem, (při sběru venkovních rostlin pozor na jedovaté rostliny, kterých je v naši přírodě spousta - například vlaštovičník, rulík, lýkovec, konvalinky, sasanka, blín, bolehlav, náprstník, oměj, aron, řepčík, bledule, sněženka, pryšec, koniklec, bolševník, psí víno, hlaváček ...atd.), řapíkatým celerem, listy maliníku a ostružiníku (zbavené trnů), listy moruše, listy okurky, listy cukety, nať z mrkve...toto podáváme vcelku. Ostatní ovoce a zeleniny musíme leguánovi buďto nastrouhat nebo aspoň nakrájet na tak malé kousky, aby se jimi neudusil. Z ovoce a zeleniny podáváme vařené brambory, sladkou papriku, mrkev, okurky, cukety, celer, jablka, hrušky, banány, meruňky, broskve, švestky, hroznové víno, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, drobnoplodé kiwi, ananas, mango, papáju, datle, fíky. Leguánum nikdy nepodáváme rebarboru, špenát a šťovík, neboť způsobují odbourávání vápníku s organismu. Dále pak je skupina potravin, kterou nepodáváme pravidelně a podáváme ji v malém množství, které by nemělo přesáhnout 10-20 % denní dávky. Patří sem zelí červené i bílé, kapusta, květák, mangold, červená řepa a citrusové plody - grepy, mandarinky, pomeranče. Toto zase musíme nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky. Krmit bychom měli ráno nebo nejpozději v poledne, protože leguán zelený potřebuje na trávení teplotu kolem 30 °C.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat