Aktuálně: 4 977 inzerátů173 980 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Nakličování zrnin

Postup

Nakličování zrnin
Petr Vopálka 26.01.2008, 18:52
10 733 2 minuty čtení

Nakličování semen má velkou roli, protože do těla ptáků se dostávají prvky, které v normální potravě nenalezneme. Několikanásobně se zvyšuje jejich podíl a stoupá také zastoupení vitaminů.

Odborná literatura uvádí, že když budeme celý týden krmit pouze naklíčené zrní, tak by nám to mělo nahradit všechny vitaminy a látky a nemusíme přidávat žádné umělé přípravky. V přírodě papoušci začínají hnízdit v době hojnosti potravy. Většinou to bývá po období dešťů. Proto jim takové podmínky musíme nahradit i v našich chovech. Začneme jim předkládat pestrou potravu a samozřejmě také naklíčené zrní.

Semena můžeme také jen máčet a po 24 hodinách zkrmovat. postup je jednoduchý: Vezmeme misku, nasypeme zrní a po okraj naplníme vodou. Necháme 24 hodin máčet. Poté semena pořádně propláchneme a můžeme zkrmovat. Zbylá semena můžeme dát nakličovat. Pro nakličování existuje několik způsobů - v miskách, na sítech a pod. Není-li váš chov příliš velký, tak doporučujeme nakličovací misky, o kterých se zmiňujeme níže. Máte-li větší spotřebu naklíčených semen, tak se Vám více vyplatí nakličování na sítech, ve větších mísách apod.

Nakličování zrnin

Nakličovací BIOmisky

Biomisky se prodávají v obchodech se zdravou výživou nebo v internetových obchodech. Cena se pohybuje kolem 350 Kč. Tato souprava obsahuje 4 misky. Tři jsou na nakličování a čtvrtá je na zachycování proteklé vody. Mezi jednotlivými patry jsou sifonky, kterými stéká voda vždy o misku níž. V praxi to vypadá tak, že do horní misky nalijeme vodu a ona nám postupně steče jednotlivými patry až do spod, kde máme misku na zachycení vody. Takže při jednom "zalití" propláchneme všechna semena. Můžeme nakličovat různé druhy i v různou dobu klíčení. Takže nahoře můžeme mít centimetrové klíčky, uprostřed půl centimetrové a dole teprve můžeme začínat klíčit. Když dodržíme návod, tak se nám nemůže stát zaplesnivění. Biomisky jsou vhodným nástrojem pro nakličování zrnin v menších chovech.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Vopálka

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat