Aktuálně: 5 597 inzerátů168 330 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Nejvhodnější podestýlka pro křečky

Nejvhodnější podestýlka pro křečky
Eva Dudíková 16.01.2014, 16:00
21 304 4 minuty čtení

Tento článek Vám přiblíží podestýlky nabízené na trhu, jejich výhody a nevýhody. Poradí Vám, jaký materiál na hnízdo lze pro křečka použít a který naopak ne. Podá Vám tipy na zajímavé produkty na trhu, z kterých si Váš křeček může udělat hnízdo a zabavit se.

Nejvhodnější podestýlkou pro křečky jsou neprašné hobliny (ne piliny - jsou moc prašné!). Dají se sehnat v každém zverimexu nebo v truhlářství. Pro dlouhosrstého křečka je nejvhodnější kukuřičná podestýlka. Hobliny se mu zachytávají v srsti a je namáhavé mu je z kožíšku vyndávat. Další vhodnou podestýlkou jsou dřevěné granulky. Dobře sají pach, ale jsou o hodně dražší. Na trhu je již spoustu podestýlek vhodných pro hlodavce např. Asan, dřevěné štěpky, kartónová podestýlka, apod.

  • Hobliny jsou pro křečka velmi vhodnou podestýlkou. Jsou měkké, lehké, křečkům se po nich dobře chodí a mohou se do nich zahrabávat. Hobliny jsou levné a seženete je v každém zverimexu, dokonce i zadarmo v některých truhlářstvích (jen pozor, aby nebyly prašné!). Vyhýbejte se hoblinám s vůněmi (např. citrónové), nejsou pro křečky vhodné. Hobliny nejsou moc vhodné pro dlouhosrsté křečky, zachytávají se jim do kožíšku. Hobliny je potřeba cca každý týden vyměňovat. Jsou lehké, tudíž pokud používáte klec a máte křečka, který si libuje v hrabání, budete muset často uklízet kolem klece.
  • Piliny jsou pro chov křečků nevhodné, protože jsou příliš prašné a u některých křečků způsobují alergii.
  • Kukuřičná podestýlka je vhodnou variantou pro dlouhosrsté křečky, protože se jim nezachytává v kožíšku. Dobře saje pachy, ale křečci v ní nemohou tak dobře hrabat jako v hoblinách (proto je dobré křečkovi do klece dát zvláštní misku nebo krabici s hoblinami, pískem nebo speciální zeminou na hrabání). Kukuřičná podestýlka je dražší a má větší hmotnost než hobliny. Vhodná je např. do záchodků nebo rohů ubikace. U této podestýlky je riziko výskytu parazitů (např. svrab), kteří mohou napadnout i Vašeho křečka.
  • Dřevěné granulky nejsou vhodnou podestýlkou pro křečíky. Granule jsou velké, těžké a tvrdé a drobným křečíkům se po nich špatně chodí. Tyto podestýlky jsou dražší, ale dobře sají pachy a vydrží dlouho. Některé podestýlky vydrží i 20 dní bez zápachu. Křečci v granulkách nemohou dobře hrabat a zahrabávat se, proto je dobré křečkovi do klece dát zvláštní misku nebo krabici s hoblinami, pískem nebo speciální zeminou na hrabání. Granule jsou těžké a špatně se s nimi manipuluje. Pokud plánujete chovat křečka v místnosti, kde spíte, je potřeba počítat s tím, že granule v noci dělají hluk. Výhodou této podestýlky je, že nedělá nepořádek okolo klece.
  • Asan je měkká, lehká a příjemná podestýlka pro křečky. Je ekologická, šetří životní prostředí. Je vhodnou podestýlkou pro všechny druhy křečků a křečíků, obzvlášť pro samičky s mláďaty a starší křečky. Je dražší, ale dobře saje pachy a vydrží déle. Velmi dobře se s ní manipuluje a nezpůsobuje alergie.
  • Dřevěné štěpky jsou vhodnou podestýlkou pro křečky i křečíky. Dobře se s nimi manipuluje, nedělají nepořádek okolo klece, nejsou prašné a dobře sají pachy. Při větší vrstvě se do nich křečíci mohou zahrabávat. Dlouhosrstým křečkům se nezachytávají do srsti.
  • Skart je velmi vhodný pro všechny druhy křečků a křečíků. Můžete si ho doma vyrobit nebo zadarmo odebrat v kanceláři (rádi Vám určitě pytel dají). Skart je měkký, lehký, nedělá hluk a křečci ocení hlavně možnost zahrabávání. Je vhodný i pouze jako materiál na hnízdo.
  • Seno není vhodné jako podestýlka, protože nesaje tak dobře pachy. Je ale vhodným materiálem pro stavbu hnízda.

Nejvhodnější podestýlka pro křečky

Materiál na hnízdo

Na našem trhu se prodávají speciální hnízdní materiály pro křečky. Jsou naprosto nevhodné! Ba i dokonce nebezpečné, protože se v nich křeček může uškrtit. Na hnízdo jsou vhodné například papírové kapesníčky (neparfémované), toaletní papír, skart, dřevitá vlna nebo seno. V žádném případě ne vata nebo kousky látek! Může se stát, že se křečkovi do nitek zamotá nožička!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Eva Dudíková

Autorem od: 11.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat