Aktuálně: 5 091 inzerátů172 505 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Vaření zrnin pro papoušky

Vaření zrnin pro papoušky
Ing. Zbyněk Pokorný 20.02.2016, 18:30
6 503 4 minuty čtení

Vaření zrnin pro papoušky, není stále rozšířené tolik, jak by si tento proces zasluhoval. To ani přesto, že přináší všem opeřencům blahodárný vliv na jejich opeření a celkově na zdravotní stav. Nechte se proto inspirovat tímto textem a budete mile překvapeni, jaký zájem o vařené zrniny budou vaši papoušci mít. Navykání zpravidla netrvá dlouho a opeřenci si na toto přilepšení rychle zvyknou. Dokonce budou takto změkčené zrniny upřednostňovat před ostatními, do té doby oblíbenými, krmivy.

Co vše lze vařit? Nutno podotknout, že k vaření by měly být použity zrniny té nejvyšší kvality, s minimální prašností a bez dalších nečistot. Existují na trhu směsi určené pro nakličování, které se na vaření jeví jako nejvhodnější. Použít lze ale i směsi určené pro závodní holuby. Například pro velké papoušky mají mít hlavní zastoupení luštěniny a kukuřice. Pro střední druhy se hodí klasické nakličovací směsi. Pro malé druhy papoušků a drobné astrildovité pěvce, je ozkoušenou kombinací směs složená z pšenice, rýže, nahého ovsa, slunečnice, lesknice a prosa. Poměr jednotlivých zrnin sestavte podle vašeho mínění s ohledem na chovaný druh exotického ptactva. Zmíněná kombinace se hodí i pro astrildovité ptáky, například zebřičky a chůvičky. Najednou si můžete navařit větší množství, které vám vydrží na více dnů.

A jak by měl vypadat správný postup vaření? Zaprvé nesmíte rozhodně podcenit důkladné proprání směsi zrnin, kterou se chystáte vařit. Poté spařte semena ve vroucí vodě o teplotě 100 °C a následně nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu. V takto vychlazené vodě ponechejte zrniny namočené po dobu jednoho dne. Někteří z chovatelů přidávají do vody se zrninami trochu jablečného octa nebo citronové šťávy, čímž se zabrání nežádoucí tvorbě plísni. Po celodenním máčení už netrvá vaření tak dlouho. Stačí vařit zhruba patnáct až dvacet minut. Po uvaření zrniny ještě naposledy propláchneme studenou vodou. Následně je necháme okapat a můžeme uvařené zrniny vložit do lednice.

Mějte na paměti, že máčená semena musíme vařit velmi pozvolna pouze na slabém ohni a během celého procesu pečlivě míchat, protože se rychle připálí. Stačí malé množství připálených zrníček a chuť s vůní je znehodnocená v celém obsahu hrnce. Velkochovatelé si zpravidla navaří větší množství krmiva najednou, které pak rozdělí do igelitových pytlíků a uloží do mrazáku.

Chovatelé, kteří zkrmují vařené zrniny delší dobu, pozorují u svých papoušků viditelné změny. Například rychlejší přepeření, lepší a rychlejší růst mláďat s kvalitnějším opeřováním.

U astrildovitých ptáků mizí z krmítek nejdříve rýže, následuje proso s lesknicí, dále pšenice, oves a slunečnice jde na řadu jako poslední. Ani po dlouhodobějším krmení vařených zrnin, netrpí ptáci průjmem ani žádnými zdravotními komplikacemi. Samozřejmě v kleci či voliéře nesmí chybět neustálý přístup k písku a gritu. Důležitý je dostatečně velký prostor pro létání, neboť vařené zrniny jsou lehce stravitelné a ptáci by v omezeném prostoru mohli rychle ztučnět.

Krmení vařenými semínky není rozhodně tradičním postupem. Ovšem každý chovatel, který rád nabízí svým exotům něco nového a prospěšného, musí tento způsob vyzkoušet.

O chovu papoušků

 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat