Aktuálně: 5 564 inzerátů168 376 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Když bolí psa klouby, aneb na co už kloubní výživa nestačí?

Reklamní sdělení
Když bolí psa klouby, aneb na co už kloubní výživa nestačí?
Aktivnizvire.cz   25.02.2016, 12:25
3 337 3 minuty čtení

Kloubní výživa vašemu čtyřnohému kamarádovi v mnohém pomůže, ale na některé problémy je krátká. Podívejte se, jaké nemoci už vyžadují zásah veterináře.

Pořádně potrápí vašeho pejska například autoimunitní reakce organismu (chybné nasměrování imunitního systému), kterou mohou vyvolat některé patogeny, očkování nebo léky.

V případě infekční artritidy způsobené bakteriemi (streptokoky, borelie) nebo viry (herpes, EB) je kloub infikován z aktivního nebo latentního infekčního ložiska jinde v těle. Je potřeba zbavit se původce nemoci a na to je kloubní výživa bohužel krátká.

Na problémy s klouby mají zaděláno i psi s alergií na lepek. Při podezření na tento typ problému, je dobré nechat pejska otestovat. V případě, že se onemocnění prokáže, začněte ho krmit pouze krmivem bez obilovin, v žádném případě mu nedávejte na chroupání pečivo či zbytky jídla.

Velmi častým jevem u obřích plemen je dysplazie kyčelních kloubů, při které hlavice kosti nezapadá pevně do jamky kloubu, spojení je volné a struktury kloubu se postupně deformují. Z části jsou za toto onemocnění zodpovědné geny, ale na jeho vzniku se podílí i vnější vlivy. Jako prevenci proti této chorobě podávejte kloubní výživu štěňatům již od 2 měsíců.

Když bolí psa klouby, aneb na co už kloubní výživa nestačí?

Správná strava je základ

Správný růst a fungování kloubů podpoříte vhodnou stravou. Je nutné, aby pes dostal potřebné množství minerálů a vitamínů v přirozené formě. Vyvarujte se levných granulí s obsahem mouky a soli. Ideální jsou kvalitní granule z čerstvého masa a dalších dobrot (brusinky, borůvky, zelenina, ryby, mořské řasy atd.) nebo sulc z vepřových nožiček.

U štěňat do věku asi 18 měsíců dbejte na správný poměr vápníku a fosforu ve stravě. Podávání minerálních a vitamínových preparátů není vhodné, protože by mohlo dojít k poruše vstřebávání těchto látek. Raději podávejte psovi plnohodnotné krmivo, které odpovídá jeho věku, plemenu, temperamentu a aktivitě.

Kdy kloubní výživa pomůže

Existuje mnoho dalších případů, kdy je účinnost kloubní výživy prokázaná. Pomáhá při mírném a středním stadiu artrózy, revmatoidní artritidy, osteochondróze či při poškození vazů a šlach. Pro dosažení nejlepších výsledků ji užívejte alespoň několik měsíců. Aktivní látky obsažené v kloubní výživě mají sice pomalý nástup účinku, ale efekt je dlouhodobý. I když se mohou některé pozitivní změny projevit už po 14 dnech, buďte při posuzování efektivity přípravku trpěliví.

Více o kloubní výživě najdete na www.aktivnizvire.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Aktivnizvire.cz  

Autorem od: 11.11.2015

Podobné články

Může vás také zajímat