Pocházím ze starého zemědělského rodu. Shodou okolností taky z Blanenska. A horký kompost se úplně normálně používal vždycky. Schválně jsem se přeptala maminky, Vaší vrstevnice, a ano, normálně se používal zejména na ty uhynulé kusy, zbytky z kuchání zvířat a podobně. Typicky to byla jedna ze zimních prací, kdy na to čas byl - po zbytek roku se větší pošlé zvíře většinou vozilo na hnojník k JZD, kde se to kompostovalo ve velkém.
Hnojiště uprostřed dvora maminka zná z nejranějšího dětství, pak se pořídila tera a později traktor a vozilo se to dozadu k býkům a prasatům - bylo to blíž zvířatům, která produkovala nejvíc hnoje, bylo to čistší a bylo to voňavější. A ta hromada byla fakt veliká, odváželo se to pravidelně do toho JZD.
Táta pochází z vedlejšího okresu, doma měli jednu krávu, párek koz, drůbež a králíky, velký dobytek se chodil pást, ti hnojník měli na dvoře, ale i on znal a běžně používal horké kompostování.
A zas - vůbec neříkám, že nemáte pravdu nebo že Vám to nefunguje nebo že mám něco proti Vám, ale prostě máme jiné zkušenosti.
Horký kompost není a minimálně sedmdesát let (táta už je fakt pamětník) dozadu nebyl až taková rarita. U Vás možná jo, ale obecně prostě ne. A desinfekční účinky horkého kompostu se znaly a používaly už tenkrát.
Příspěvky uživatele
Varaxi
Čerstvý hnůj topí a nedá se do něj sázet. To je ta chlévská mrva. Pak máte hnůj uleželý (to asi mluví samo za sebe) a ještě něco jiného je hnůj kompostovaný. A kompostuje se tak, že se to všechno naháže na hromadu a čekáte rok dva, to je studený kompost, a nebo tak, že to nahážete na hromadu, prohazujete a kontrolujete, zaléváte nebo různě doplňujete např. trávou nebo naopak slámou, a to je horký kompost.
(Edit: Kompostovaný hnůj je právě ten vyzrálý.)
Kompostovat lze samozřejmě kde co, včetně rostlin bez přidání jakéhokoli hnoje/mrvy/exkrementu, a pořád to bude kompost.
Uleželý hnůj už rostliny celkem dobře snášejí, kompostovaný je prostě běžné hnojivo.
To je samá exotika.
Kopřivy vč. semínek. Obyčejné jablko, rybíz, angrešt. Bylinky - pampelišky, řebříček, řapík, heřmánek. Mrkev, celer, petržel i s natí. Kvalitní sádlo, vývar od kosti, vajíčko. Aronie, kousíček papriky, jahody, borůvky, třešně, ryngle, meruňky…
Jsme obklopení superpotravinami… jen to pro samou cizokrajnost nevidíme.
S touto definicí se setkávám poprvé. To by v první trati byly jen dýně.
Znám to tak, jak říkala bodlinka - jedná se o rostliny preferující půdu čerstvě pohnojenou uleželým hnojem či kompostem. Resp. pokud se použije čerstvý hnůj, hnojí se na podzim a seje/sází na jaře, tudíž hnůj stihne uzrát sám.
No a ano, jedná se o hnojení hnojem a ne umělým hnojivem; předpokládám, že to už se nenapsalo, protože se řeší hnůj od králíků a ne umělé hnojivo, takže to je nadbytečná informace. Ale pro případ, že by to někoho mátlo, je asi dobře, že to tu zaznělo.
A teda nevím jak Váš hnůj, ale můj bez prohazování požadované teploty nedosáhne. Možná je to složením, vlhkostí nebo jinými podmínkami. Já mám v hnoji i dost rostlinné složky, přidávám tam i věci, co by jinde přišly na kompost, takže je to třeba tím. Přesto doporučuji, pokud někdo chce mít hnůj, který prošel horkým kompostováním a je tedy relativně bez semen a choroboplodných zárodků, tak prohazovat, prohazovat a prohazovat. Zkontrolujete u toho stav, jestli není třeba přidat vlhkost nebo nějakou dusíkatou/uhlíkatou složku, kompost promícháte, očicháte, zkontrolujete rukou, jestli topí, ujistíte se, že vše klape, jak má.
Ale pokud Vám projde hnůj horkým kompostováním bez prohazování, tak tiše závidím. 🙂
No. Já vysela rajčata určená na balkon. Víc aktivity po mně v tomto povánočním čase dojídání všeho možného nemůže nikdo chtít. 🙂
To je pro mě, to přece nedám psovi.
Jo svíčkovou nebo něco jiného trapně libového, to bych se podělila. Ale speciality a anglická, to je moje.
Jsem v práci, hraju karty, popíjím nealko sekt, ochutnávám vánoční cukroví od kolegyň a přemýšlím, jak využiju poukaz do italského e-shopu. Rozdávám firemní jablka, která by tu nepřežila do nového roku, a líně zvažuji, že příští rok napíšu Ježíškovi o kumkvat v květináči (miluju kumkvaty!). A jsem za to placená.
Nevím, jestli to je nějak pozitivní obecně, ale pro mě to je pozitivní velice. Taková pohoda nebyla ani nepamatuju. Když je klid, mám tendence usnout, ale tady je klid a zároveň tak nějak čilo, aktivně, nevím, prostě vůbec nemám pocit nudy nebo únavy.
Asi na mě jdou ty Vánoce, nebo co. 🙂
Zrzavci:A to já si klidně zase dárek koupila. Byla jsem na služební cestě a měli tam výbornou sadu keramickou. To by mi nemohl nikdo koupit. Tak jsem si to koupila, zabalila a prskla pod stromeček. Hele to bylo překvapení. - pro druhou půli, vůbec nechápal, kde se to tam vzalo 😀 .Asi Jéžišek.
Já si myslím, že si klidně člověk může udělat radost a koupit si dárek sám sobě.
To já si takhle pod stromeček jednou nadělila přízi, jakou jsem chtěla. A pak ji dala mamince s tím, že chci uplést svetr. Taky docela koukala. 🙂
Odlít odlitek v sádře a ještě vlhký odlitek vtisknout do písku.
V obchodech se zvířecími potřebami je sprej proti okusování. Na obrázku je kočka a pes, ale funguje i na králíky.
Téda, koukám, tolik optimismu, to snad ani neunesu.
Tak poslechnu několikrát opakovanou radu - nečíst negativní zprávy - a přestanu to tady na chvíli číst. Protože to je celkem rychlá cesta na depku.
Do Prahy se stěhují kapybary! No, krásná zpráva, ne?
Před pár týdny se vyklubalo v Zoo Praha maličkaté supátko a to je taky super, ne?
No tak, přece se tu hromadně nebudeme přesvědčovat, jak všechno stojí za prd…
To bohužel nevím. Bylo to prakticky stejné, jako se nakládá na uzení, ale maso bylo v láku 24 hodin.
Zkusím se poptat, ale určitě se do vánoc k strýci nedostanu.
Tak hlásím vyplněno… Ale je skutečně relevantní, kolik mi je let a jakého jsem pohlaví? Že by ve mně ten dotazník vyvolával nějakou důvěru, to se říct fakt nedá.
https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-pernickovy-liker-51497
Letos dělám změnu - koupila jsem si na vánočních trzích perníkové koření v medu, tak to chci zkusit použít místo části slazeného kondenzovaného mléka. Ale uvidím, jestli to bude dobrý nápad. 🙂
Takových lidí znám víc, většinou si vánoce prostě neužívají. Svým způsobem to chápu, my jsme nikdy neslavily jmeniny a u dospělých se moc neprožívají narozeniny. U dětí samozřejmě ano. 🙂
Ale vánoce, to je něco jiného. Vánoce, to je skořice, hřebíček, teplo, měkko, voňavá rybička (a to je vzácnost, po zbytek roku ryba celkem smrdí 😀), zelná polévka (maminka dělá rybí, ale můj miláček to nepapá, tak dělám zelnou podle jeho maminky), stromeček ověšený pěti baňkama (víc se na něj nevleze, je maličký), pod ním ty balíčky balené v šátcích, látkách a utěrkách… Miluju to. Je mi úplně jedno, co tam je za dárek, ale miluju to.
list:My jedeme přes žrádlo u nás i u zvířat 😎
To mi povídejte… Citronový krém, zázvorový sirup, zázvorový pečený čaj, nakládaný hermelín, utopenci, domácí těstoviny a perníčkový likér… No asi na silvestra nebudou muset naši nic kupovat. 🙂
Já miluju vánoce. Na druhou stranu nemiluju pečení, takže krom jednorožců z perníčku, zázvorek a tvarohové vánočky nepeču nic.
No vidíte, dva dárky v jednom. Puzzle, které si pak přečtete. 🙂
Strejda starou kozu nakládal do láku s octem. Bylo to dobré, takové specifické, ale dobré.
Jsem divná, když domácí mazlíčci včetně slípek mají vánoční dárky nachystané dřív než lidi?
U nás pruhy byly - pruhy svazenky. Byla žlutá řepka a v tom fialový pruh, když kvetla svazenka. Ale to bylo jedno pole z cca deseti, které bylo takto předěleno.
Je pravda, že to tam hučelo jako v úle. Ta svazenka byla naseta ve dvou termínech, takže jedna dokvetla a začala kvést druhá - a hučelo to tam jako v úle. Fakt to byla příjemná změna.